Google Streetview

Belgisch leger gaat helpen in woonzorgcentrum Aarschot na coronauitbraak

Het Belgisch leger stuurt verschillende militairen naar Aarschot om er te helpen in woonzorgcentrum Sint-Rochus. Vorige week werd daar een grote uitbraak van het coronavirus vastgesteld. In totaal raakten 9 personeelsleden en zowat alle 34 bewoners op de afdeling voor mensen met dementie besmet.

"Vorige week woensdag hadden we een eerste besmetting op onze afdeling voor mensen met dementie. We hebben toen meteen iedereen laten testen. Tegen het einde van de week kwam dan het verdict dat zo goed als iedereen op de afdeling ook besmet was", vertelt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD). Alle bewoners zijn nu in quarantaine geplaatst. De uitbraak in het woonzorgcentrum is weliswaar beperkt tot de afdeling, maar houdt daar wel lelijk huis. "Mensen zijn heel ziek, sommigen zijn in kritieke toestand. We hebben ook jammer genoeg van vier mensen afscheid moeten nemen."

Vijf militairen springen bij

Ook negen personeelsleden van WZC Sint-Rochus in Aarschot zijn intussen besmet geraakt. "Een aantal mensen zit thuis, anderen zijn blijven werken. Dit is heel zwaar voor ons personeel. Ze kunnen het momenteel niet meer aan", weet de burgemeester. Daarom vroeg het stadsbestuur hulp aan Defensie en die hulp komt er nu. Het Belgisch leger stuurt vijf militairen naar Aarschot om het personeel bij te staan. Niet voor medische hulp, maar wel om hen andere praktische taken uit handen te nemen. "Denk maar aan opruimen, bedden opmaken of helpen in de keuken. We zijn daar bijzonder blij mee, die mensen weten echt wat ze doen. Zo kan ons personeel zich ook volop met de bewoners bezig houden, want zij verdienen de allerbeste verzorging." Voorlopig komen de militairen alvast één week bijspringen, daarna wordt alles geëvalueerd. "Ik ben de gouverneur en de Minister van Defensie erg dankbaar voor hun hulp. We gaan verder ook op zoek naar extra helpende handen voor nadien", besluit Rutten.

Meest gelezen