Liveblog - Minister Frank Vandenbroucke (SP.A): "Heropening scholen is berekend risico"

Er worden voorlopig geen coronamaatregelen versoepeld en er komen voorlopig ook geen nieuwe maatregelen. Dat heeft het Overlegcomité beslist. "De situatie blijft bijzonder ernstig", zegt premier Alexander De Croo (Open VLD).  Maandag gaan de scholen zoals afgesproken weer open. "Dat is een berekend risico", aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). Volg het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister Vandenbroucke: "Heropening scholen is niet zonder risico"

De heropening van de scholen maandag, na de verlengde herfstvakantie, houdt risico’s in. Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) in “Terzake”. Vanaf maandag kunnen leerlingen in het basisonderwijs en de eerste graad secundair opnieuw volledig naar school, de tweede en derde graad secundair halftijds.

Het effect van de heropening van de scholen op de coronabesmettingen gaan we goed moeten opvolgen, zegt minister Vandenbroucke. "We gaan ervan uit dat als we voor het overige blijven doen wat we doen, en dat is een grote inspanning - cafés en restaurants die gesloten zijn, culturele sector die gesloten is, mensen die maar heel weinig contacten mogen hebben - dan is dat (heropening scholen, red.) een berekend risico."

"Maar als we erin lukken, dan zijn we erin gelukt van tegelijk tegen dat virus te strijden en toch het onderwijs niet te laten stoppen", aldus minister Vandenbroucke in "Terzake".

Video player inladen...

Na Overlegcomité: "Bestaande maatregelen worden aangehouden"

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land heeft deze namiddag digitaal vergaderd. De politici hebben de coronacijfers besproken. Zoals verwacht komen er voorlopig geen versoepelingen van de coronamaatregelen.

"Ondanks de lichte verbeteringen blijft de situatie bijzonder ernstig en heeft het Overlegcomité beslist de bestaande maatregelen aan te houden", laat premier Alexander De Croo (Open VLD) weten.

Het volgende Overlegcomité is over 14 dagen.

Vlaams steunmechanisme automatisch toegankelijk voor iedereen die verplicht moet sluiten

Sinds een goeie tien dagen moeten de niet-essentiële winkels in ons land gesloten blijven, naast de horeca en cultuurhuizen die eerder al de deuren dicht moesten houden. De Vlaamse regering heeft beslist dat het beschermingsmechanisme voor getroffen handelaars wordt uitgebreid: iedereen die verplicht moet sluiten, krijgt automatisch toegang tot financiële steun. De maatregel geldt tot 31 december.

Wat houdt die steun in? Tien procent van de normale omzet. Bedrijven die verplicht gesloten zijn, moeten geen omzetverlies aantonen. Bovendien geldt de steun ook voor winkels die met een afhaaldienst werken. Ondernemers die niet moeten sluiten maar wel schade lijden, kunnen ook een premie aanvragen. Zij moeten wel 60 procent omzetverlies kunnen aantonen. Er is een minimumbedrag van 1.000 euro per 4 weken. Voor grote ondernemingen (vanaf 50 werknemers) is er een maximumplafond van 60.000 euro voor een periode van 6 weken.

Horeca Vlaanderen reageert tevreden met de steun tot eind dit jaar. "Los van het feit of we al dan niet opengaan na 13 december, zorgt dit voor stabiliteit. Dat is belangrijk", klinkt het.

Naast die financiële ondersteuning zullen ondernemingen ook kosteloos advies kunnen inwinnen over de stap naar online verkoop. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) maakt daarvoor 700.000 euro vrij. 

Geen kerstexamens in middelbaar onderwijs van Duitstalige gemeenschap

In de secundaire scholen van het gemeenschapsonderwijs in de Duitstalige gemeenschap zullen dit jaar geen kerstexamens plaatsvinden. De bevoegde minister, Lydia Klinkenberg (ProDG), wil zo weinig mogelijk lesdagen verliezen.

In het eerste en tweede jaar van het secundair onderwijs waren de examens al afgeschaft. Deze beslissing geldt dus voor de tweede en de derde graad, die vanaf maandag gedeeltelijk met afstandsonderwijs moeten werken in het licht van het coronavirus. Ze geldt ook alleen voor de scholen van het gemeenschapsonderwijs.

VRT komt cultuursector tegemoet: elke dag kwartier theater, muziek of dans op Eén en Canvas

Vanaf maandag krijgt Vlaams artistiek talent elke weekdag een kwartier uitzendtijd op Eén en Canvas. Dat meldt de VRT in een persbericht. De openbare omroep wil met "De Toots sessies" de zwaar getroffen cultuursector tegemoet komen. "We geven artiesten een dagelijks podium in een van de meest unieke studio’s van het land", zegt Olivier Goris manager Eén en Canvas. De optredens zijn ook online te bekijken op VRT NU.

Lees meer in dit bericht:

Nederland versoepelt vanaf woensdag - zoals gepland - enkele maatregelen

Nederland versoepelt vanaf woensdag - zoals gepland - enkele coronamaatregelen. Zo mag er weer in groepen worden gesport en gaan bioscopen, theaters, musea, pretparken, seksclubs en dierentuinen weer open, onder bepaalde voorwaarden. Thuis mogen Nederlanders ook weer drie in plaats van twee mensen ontvangen en op straat mag je met vier personen zijn. 

"We hebben een paar bemoedigende ontwikkelingen gezien deze week, maar het is nog wel onzeker", zei premier Mark Rutte. "De besmettingen lopen op, dus het is niet zo dat alles de goede kant op gaat. Maar trend lijkt wel goed." 

Sinds het begin van de coronacrisis werden in Vlaanderen al 48 quarantaine-bevelen uitgevaardigd

Sinds het begin van de coronacrisis werden er in Vlaanderen al 48 isolatie- of quarantainebevelen uitgevaardigd. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), die parlementslid Lorin Parys (N-VA) opvroeg. Een quarantainebevel wordt al laatste redmiddel gebruikt. Eerst wordt er geprobeerd om de mensen te overtuigen via een gesprek met de huisarts, wordt er gekeken of er eventueel oorzaken zijn waarom mensen niet kunnen thuisblijven en wordt er nog een gesprek met het Agentschap Zorg en Gezondheid gepland. Maar als dat allemaal niet helpt, kan dat Agentschap dus zo'n quarantainebevel opleggen. 

De politie kan vervolgens controleren of dat bevel nageleefd wordt. Overtreders riskeren een boete tot 4.000 euro en een gevangenisstraf tot 6 maanden.

Nederlandse regering verbiedt vuurwerk tijdens nieuwjaarsnacht

De Nederlanders mogen dit jaar de overgang naar het nieuwe jaar niet vieren met vuurwerk. Dat heeft de regering beslist. "Eenmalig en tijdelijk", zo klinkt het. Het verbod omvat zowel de verkoop van eindejaarsvuurwerk als het afsteken ervan tijdens de overgang van oud naar nieuw. 

Het verbod moet voorkomen dat de zorgsector, die al overbelast is door het coronavuris, nog zwaarder wordt belast, zo klinkt het. Bij de laatste jaarwisseling kwamen in Nederland ongeveer 1.300 mensen terecht in het ziekenhuis en bij huisartsenposten omdat ze vuurwerkletsel hadden opgelopen. Wie zich niet aan het verbod houdt, kan een boete krijgen van minstens 100 euro.

Voor de vuurwerksector is er in een compensatie voorzien van zowat 40 miljoen euro. Dat bedrag is niet alleen bedoeld om het verlies aan omzet te compenseren, maar ook voor de veilige opslag en transport van vuurwerk dat niet is verkocht.

Intersoc annuleert alle sneeuwklassen en individuele vakanties tot 6 februari

Intersoc, de vakantiedienst van de Christelijke Mutualiteit, heeft beslist om alle sneeuwklassen en individuele vakanties tot 6 februari 2021 te annuleren als gevolg van de coronacrisis. De situatie is volgens de organisatie nog altijd zeer ernstig in België en in Zwitserland. “In principe mogen hotels wel openblijven”, zegt Johan Swinnen van Intersoc. “Maar dan moet het eten wel op de kamer worden gebracht. Dat is in onze hotels van 400 gasten onmogelijk. Ook het concept bij  Intersoc is net geënt op heel veel ontmoeting tussen mensen, heel veel kinderanimatie enzovoort. Dat is in de huidige omstandigheden onverantwoord.”

De beslissing betekent dus dat 4.000 sneeuwklaskinderen en 2.000 familiegasten niet naar Zwitserland kunnen. De beslissing om vanaf 6 februari de hotels al dan niet weer op te starten wordt genomen rond half januari. 

Dit is wat we horen over het Overlegcomité: "Voorzichtigheid blijft geboden, te vroeg voor nieuwe beslissingen"

Om 14 uur komt het Overlegcomité samen. Alle leden hebben vooraf van het Coronacommissariaat een expertennota van 8 bladzijden gekregen over de "epidemiologische situatie'". In die nota staan allerlei cijfers over de besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens in ons land. 

De experts geven in de nota ook prognoses en zien bemoedigende signalen. Maar de conclusie blijft wel dat "voorzichtigheid geboden is", niet alleen door het hoge aantal sterfgevallen, maar ook door de hoge bezettingsgraad op intensieve zorg.  

Er worden geen beslissingen verwacht van het Overlegcomité, ook nog niet over de feestdagen. De tweede lockdown is nog maar voor 14 dagen van toepassing, het is nog te vroeg voor nieuwe beslissingen, zo is te horen. 

Het is de bedoeling om nu om de twee weken een Overlegcomité te houden.

Meest gelezen