Hongarije dreigt met veto tegen EU-herstelfonds: "Signalen dat het geen bluf is, mogelijk tweede soort brexit-crisis"

Het dreigement van de Hongaarse premier Viktor Orban om de Europese meerjarenbegroting tegen te houden wordt kennelijk steeds ernstiger genomen. Eerder deze week bereikten de Europese lidstaten en het Europees parlement een akkoord over de meerjarenbegroting en het daaraan gekoppelde coronaherstelfonds. Broodnodige miljarden. Maar de Hongaarse premier dreigt met een veto. "En volgens de jongste informatie wordt dat hoe langer hoe harder gespeeld", zegt Johan Van Overtveldt (N-VA), de voorzitter van de Begrotingscommissie van het Europees Parlement.

Liefst 1.047 miljard euro zou de Europese begroting de komende 7 jaar mogen bedragen, met nog eens 750 miljard voor een coronaherstelfonds op kortere termijn. In totaal dus ruim 1.800 miljard euro. Daarover bereikten het Europees Parlement en de lidstaten na maandenlange onderhandelingen een politiek akkoord.

Nu moeten de verschillende lidstaten en het Europees Parlement de meerjarenbegroting - en dus het coronaherstelfonds - nog formeel goedkeuren. De lidstaten hebben daarbij elk een vetorecht. Hongarije dreigt al enige tijd om dat veto in te roepen en zo het Europese geld te blokkeren.

Waarom? In het begrotingsakkoord is ook opgenomen dat Europa een lidstaat financieel kan straffen als de rechtsstaat er niet voldoende wordt gerespecteerd, zoals de regels rond persvrijheid, mensenrechten of rechterlijke onafhankelijkheid. En het beleid van de Hongaarse premier Orban wordt elders in Europa net bekritiseerd daarvoor.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Video player inladen...

"Probleem kan even groot worden als brexit"

Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat Orban vooral blufpoker speelde. Zijn land kan het Europese geld namelijk goed gebruiken. "Maar er zijn signalen dat het geen bluf is en dat hij echt van plan is om het spel keihard te spelen", zegt Europees Parlementslid Johan Van Overtveldt (N-VA) in "De afspraak op vrijdag".

"Dat betekent dat één iemand 750 miljard, geld dat toch wel echt dringend nodig is op diverse vlakken binnen Europa, gaat blokkeren. Als dat zich echt manifesteert, is dat potentieel een tweede soort van brexit-crisis", stelt Van Overtveldt, die de onderhandelingen over de Europese begroting van op de eerste rij meemaakt.

Volgens Van Overtveldt is hetgeen momenteel voorligt rond de begroting en de bescherming van de rechtsstaat al een compromis en een afzwakking. "De jongste gegevens zijn dat Orban ondanks dat compromisaspect van geen wijken wil weten", klinkt het.

Bekijk het fragment met Johan Van Overtveldt in "De afspraak op vrijdag": 

Video player inladen...

Meest gelezen