Radio 2

Minister Demir geeft toelating voor windmolens vlakbij Gallo-Romeinse grafheuvel in Gingelom

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) geeft nu toch toestemming om 3 windmolens te bouwen vlak naast een tumulus in Gingelom. Een tumulus is een grafheuvel waar de assen van een rijke Gallo-Romein begraven liggen. De aanvraag voor de bouw van de molens sleept al aan sinds eind vorig jaar.

De 3  nieuwe windmolens zullen gebouwd worden door Engie Electrabel en komen rond de Avernassetomme. Limburg heeft in totaal 15 tumuli waarvan er 6 in Gingelom liggen. 

Voor archeoloog Dirk Pauwels is de bouw van windmolens vlakbij erfgoed geen goede zaak. “Van een tumulus kan je pas genieten in een open landschap. Hoe meer windmolens er staan, hoe minder dat je het erfgoed kan beleven", zegt de archeoloog. "Iedereen wil wel groene energie, maar anderzijds wil iedereen ook optimaal kunnen genieten van monumenten in het landschap.”

(lees verder onder de foto)

De gemeente Gingelom is een grote voorstander van windmolens naast de Avernassetomme, ook al omdat er al heel wat andere windmolens in de buurt staan. Maar de provincie Limburg had de aanvraag van Engie Electrabel voor de bouw van de drie windmolens vorig jaar verworpen en ook de adviescommissie van de minister liet zich negatief uit over de bouw, onder andere omdat die te dicht bij de grafheuvel zouden staan. Minister Demir legt de bezwaren nu naast zich neer en geeft Electrabel toch de toestemming voor de bouw.

Pas na 20 december is de vergunning definitief. Tot dan kan er beroep worden aangetekend tegen de beslissing van de minister.

Meest gelezen