Video player inladen...

Obama: "Republikeinen ondermijnen de democratie met hun beweringen over verkiezingsfraude"

In een interview met de tv-zender CBS is ex-president Barack Obama scherp uitgevallen naar Republikeinse politici. Die ondermijnen de democratie door zich achter de klachten van president Trump over verkiezingsfraude te scharen, aldus Obama. Overigens hebben zowel Biden als Trump meer stemmen gekregen dan gelijk welke andere presidentskandidaten ooit tevoren.

Volgens Obama heeft zijn voormalige vicepresident Joe Biden overtuigend de verkiezingen gewonnen. Biden krijgt meer dan 5 miljoen stemmen meer dan huidig president Donald Trump en heeft een niet meer te overbruggen voorsprong in het aantal kiesmannen, ook al zijn nog niet alle stemmen geteld. 

In een interview met de zender CBS toont Obama zich niet onder de indruk van de beschuldigingen van Trump dat er fraude is gepleegd. Die klachten zijn volgens Obama enkel het gevolg van het feit dat "Trump niet graag verliest". 

Wat Obama echter veel meer stoort dan Trump, is dat veel Republikeinse toppolitici "die beter zouden moeten weten", zich achter Trump scharen, ook al zijn er geen aanwijzingen voor fraude. "Dit is niet enkel een poging om de nieuwe regering van Biden te ondermijnen, maar ook de democratie in het algemeen en dat is erg gevaarlijk", vindt de gewezen president.

Video player inladen...

"Zwarte president als elixir voor raciale angst"

Obama stelde bij CBS zijn nieuwe boek voor, 'A Promised Land", dat binnenkort in de rekken ligt. Het gaat om zijn memoires uit zijn carrière als senator en zijn eerste ambtstermijn als president (2009-2013). 

Het leek erop alsof mijn aanwezigheid in het Witte Huis een diepe paniek heeft ontketend, een gevoel dat de natuurlijke orde verstoord werd

Barack Obama over de reactie van veel Amerikanen op zijn presidentschap

In dat boek maakt hij een opmerkelijke analyse over hoe Donald Trump aan de macht is gekomen in 2016. Volgens Obama gebeurde dat door het opstoken door Trump van de angst en het ongenoegen bij veel blanke Amerikanen over het feit dat een zwarte man president was. 

Aan miljoenen Amerikanen die de aanwezigheid van een zwarte man in het Witte Huis niet konden verdragen, beloofde Trump toen een "elixir voor hun raciale angsten", aldus Obama. 

Biden en Trump: meer stemmen dan ooit tevoren

Uit officiële cijfers blijkt dat er bij de voorbije verkiezingen meer kiezers zijn opgedaagd dan ooit tevoren. Joe Biden zou nu al zeker 78 miljoen stemmen hebben gekregen, dat zijn er vijf miljoen meer dan Donald Trump. Het moet wel gezegd dat Trump op die manier op de tweede plaats komt in de rangschikking van de meeste stemmen ooit.

Deels heeft dat te maken met de grote polarisering tussen Democraten en Republikeinen. Anderzijds is er veel meer per post gestemd dan anders en konden de kiezers in veel staten ook al soms tot meer dan een maand eerder gaan kiezen. De spreiding was bedoeld om de opmars van het coronavirus te beperken. Tegelijk neemt de bevolking van de VS ook toe en zijn de voorbije jaren veel meer mensen dan tevoren geneigd om te gaan stemmen.

Een kort overzichtje van de rangschikking tot nu toe:

  1. Joe Biden (Dem) in 2020: 78 miljoen stemmen
  2. Donald Trump (Rep) in 2020: 73 miljoen
  3. Barack Obama (Dem) in 2008: 69 miljoen
  4. Barack Obama (Dem) in 2012: 66 miljoen
  5. Hillary Clinton (Dem) in 2016: 66 miljoen
  6. Donald Trump (Rep) in 2016: 63 miljoen
  7. George W. Bush (Rep) in 2004: 62 miljoen
  8. Mitt Romney (Rep) in 2012: 61 miljoen
  9. John McCain (Rep) in 2008: 60 miljoen
  10. John Kerry (Dem) in 2004: 59 miljoen
Bron: MIT, Edison, Reuters via BBC

Meest gelezen