Computers moeten zelfstandiger leren werken, zodat we opnieuw kunnen leren leven

Deze opiniebijdrage betoogt dat technologische vooruitgang ervoor moet zorgen dat computers zelfstandiger leren werken, zodat mensen meer tijd krijgen om achter hun schermen vandaan te komen en rechtstreeks met elkaar in verbinding te treden.

opinie
Antoine Rassart
Marc Van de Looverbosch
De auteur is doctorandus aan de KU Leuven en advocaat.

Robots hebben ons reeds tot slaaf gemaakt. We hebben het alleen nog niet door.

De mooiste uren van de dag brengen kantoorwerkers zoals ik achter een computerscherm door. Velen onder ons hebben zelfs een kamer in hun huis gewijd aan het vereren van een groeiend aanbod aan kantoorsoftware. Spelenderwijs leert de tablet onze kinderen ondertussen hoe ze ook dociel en onderdanig kunnen worden.

De Dikke Van Dale definieert het woord ‘robot’ als een “mecha­nis­me dat min of meer de ge­daan­te van een mens heeft en be­we­gin­gen, ver­rich­tin­gen of ar­beid kan uit­voe­ren”. Badend in de bleke schijn van het computerscherm, googelend hoe men best een presentatie deelt met de deelnemers aan een videoconferentie, wordt de mens moeilijk te onderscheiden van de robot.

Het gelaat van de Ander is moeilijk te herkennen door de lens van een webcamera

Mede als reactie op de coronapandemie worden onze laptops nu overladen met apps die van de fysieke afstand tussen collega’s een non-issue moeten maken. En toch, schreef Heidegger al bij de aanblik van de televisie en het intercontinentale vliegverkeer, brengt het verwoed overbruggen van alle afstand ons niet nader tot elkaar. Het gelaat van de Ander is moeilijk te herkennen door de lens van een webcamera.

Het wordt tijd dat we de grens trekken. De opkomst van artificieel leven zou de levens van mensen levendiger moeten maken, niet artificiëler. Hoe intelligenter kunstmatige intelligentie wordt, hoe meer vrijheid mensen zouden moeten herwinnen. In plaats van voortdurend onze aandacht op te eisen, moet technologie onze taaklast verminderen. Computers zijn er om problemen op te lossen, niet om problemen te creëren.

Hun martelaarschap mag niet tevergeefs zijn

Jaarlijks wordt een contingent van onze verstandigste medemensen geofferd aan het vakgebied ‘machine learning’. In ruil voor een zak geld en extralegale voordelen worden deze jongens en meisjes tien uur per dag naar een open kantoorruimte verbannen om computers de kunst van het leren bij te brengen. Hun martelaarschap mag niet tevergeefs zijn. Computers moeten zelfstandig leren leren, zodat de mens opnieuw kan leren leven.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen