Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Spanje verscherpt maatregelen om migratiestroom naar Canarische Eilanden in te perken

De Spaanse regering heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de toestroom van migranten op de eilandengroep in de Atlantische Oceaan te beperken. De nadruk ligt op samenwerking met landen in West-Afrika zoals Senegal, Marokko en Mauretanië.

Vorig weekend zijn er 1.600 Afrikaanse vluchtelingen met gammele bootjes aangekomen op de Canarische eilanden Gran Canaria, Tenerife en El Hierro. Op dat laatste eiland werd een dode man aangetroffen. 

Dit jaar zijn er al 16.000 mensen vanuit West-Afrika overgestoken naar die Spaanse eilandengroep. Dat is bijna tien keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De route vanuit West-Afrika naar de Spaanse archipel op ongeveer 100 kilometer van de Afrikaanse kust wordt zo steeds belangrijker voor migratie naar Europa, naast andere routes via de Middellandse Zee of de Balkan. Het is ook een gevaarlijke route: dit jaar zouden al bijna 500 mensen zijn omgekomen tijdens een poging om de Canarische Eilanden te bereiken. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De Spaanse regering heeft nu "buitengewone maatregelen" aangekondigd om die toestroom te stoppen. Volgens minister voor Territoriaal Beleid Carolina Darias gaat het echter vooral om een verstrenging van eerder aangekondigde maatregelen die nu doorgevoerd zou worden.

Wat wil Spanje doen?

Concreet wil Spanje de samenwerking met de politiediensten in Marokko, Mauretanië en Senegal opvoeren. Dat moet de strijd tegen mensenhandelaars meer slagkracht geven en tegelijk mensen ontraden om de zee op te gaan. Er worden ook meer schepen en vliegtuigen ingezet om vluchtelingenboten versneld op te sporen als ze de West-Afrikaanse kust verlaten.

Anderzijds wil Madrid ook de procedure vergemakkelijken met landen in West-Afrika om mensen die niet aan de criteria voldoen, terug te sturen. De samenwerking met Marokko, Mauretanië en Senegal wordt versterkt met nog eens 500 miljoen euro. Er komt ook geld voor meer opvang voor migranten op de Canarische Eilanden zelf. 

Meest gelezen