oksun70

Stad Deinze deelt 10.000 mondmaskers uit aan lagere scholen: “We kunnen het niet verplichten maar raden het aan”

Stad Deinze dringt erop aan dat ook kinderen in de lagere school na de verlengde herfstvakantie een mondmasker dragen. “Zeker in lokalen die niet goed verlucht kunnen worden, is dat een must”, zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). De stad voorziet 10.000 maskers. 

Deinze is al de hele coronacrisis een pionier in het verscherpen of anders toepassen van coronamaatregelen. Burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) was zo de allereerste in het land die mondmaskers verplichtte in supermarkten deze zomer. Hij werd daar eerst over teruggefloten door partijgenoot en toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem. Later haalde hij toch zijn gram en werd de maatregel zelfs algemeen ingevoerd over het hele land. 

Deinze was ook de allereerste stad waar op eigen bodem mondmaskers geproduceerd werden om later gratis te verdelen aan de inwoners. Het toont aan dat Vermeulen er niet voor terugdeinst om andere beslissingen te nemen dan hogere overheden. Bij de heropening van de scholen na de verlengde herfstvakantie vraagt hij leerlingen van lagere scholen om nu ook een extra inspanning te doen en mondmaskers te dragen in sommige gevallen.  De stad deelt daar 10.000 mondmaskers voor uit. 

We leren hoe ze een mondmasker correct moeten dragen.  Ook zij kunnen het virus krijgen en doorgeven. 

Jan Vermeulen (CD&V), burgemeester Deinze

In Deinze waren er vlak voor de herfstvakantie nog verschillende corona-uitbraken op lagere scholen. Vijf scholen gingen nog voor de start van de vakantie al dicht omdat er te veel leerlingen en leerkrachten in quarantaine moesten. “We hebben hier in Deinze ook verschillende 11-jarigen gehad die het virus hebben gekregen. Ook zij zijn kwetsbaar”, klinkt het bij Vermeulen. Hij roept op de mondmaskers vooral te gebruiken bij de oudere lagere schoolkinderen en in klaslokalen die onvoldoende verlucht kunnen worden. 

Wat vinden de kinderen zelf?

In provinciaal domein De Brielmeersen in Deinze lijkt corona en school voor vele kinderen nog heel ver weg na twee weken vakantie. Toch hebben de meeste kinderen uit het 5e en 6e leerjaar er wel al over nagedacht. “Het is beschermend maar ook warm. Ik draag het nu bij het wandelen en dan houd ik het ook al niet zo goed vol”, vertelt Silas (10).

Ik ben voor, we kennen nu allemaal mensen die corona hebben en erg ziek zijn

Mats, 11

Seppe (11) vindt het een noodzakelijk kwaad. “Het is beter dat we het zo doen, hoe vervelend het ook is. We kunnen corona zo sneller wegkrijgen”, klinkt het. Oona (9) wil de inspanning niet alleen doen om anderen te beschermen. “Ik zou mezelf ook veel veiliger voelen.”  

Meest gelezen