Foto Bieke Baete

Mantelzorg op heel jonge leeftijd: "Ik zorg al van mijn 9 jaar voor mijn vader", getuigt studente Bieke Baete 

Bieke Baete uit Gentbrugge zorgt al sinds haar 9de voor haar vader die verschillende gezondheidsproblemen heeft. "Pas sinds een jaar zie ik mezelf als mantelzorger. Ik heb nooit doorgehad dat ik geen normaal leven had", getuigt de studente bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

Heb je je ooit al afgevraagd wat een mantelzorger precies is? De term "mantelzorg" werd ooit uitgevonden door een Nederlandse professor. De man wilde met één woord alle zorgactiviteiten benoemen die mensen voor elkaar doen in de privésfeer. Het zorgen voor iemand die hulp nodig heeft dus. Vaak is een mantelzorger een familielid of iemand die heel dicht bij de zieke staat. Vaak zijn het mensen die van de zorgbehoevende houden, zoals Bieke Baete. Zij zorgt nu al 15 jaar voor haar 61-jarige vader. Haar vader Etienne kampt met verschillende gezondheidszorgen zoals astma, osteoporose, allergie en een chronische longziekte.

Toen mijn moeder overleed was ik 9 jaar, sindsdien is het alleen mijn papa en ik
Bieke Baete, mantelzorger

Baete is een jonge twintiger in de fleur van haar leven maar met toch al een vrij zwaar verleden. "Ik zorg eigenlijk al voor mijn ouders sinds ik erg klein ben. Mijn vader is al hulpbehoevend van zijn 6 jaar, en toen mijn moeder overleed op mijn 9 jaar was het enkel nog mijn papa en ik", vertelt Baete aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Sinds die jonge leeftijd ben ik de enige die mijn vader continu bijstaat."

Huishouden, administratie, zorg

De jonge vrouw doet alles voor haar vader. Ze regelt het huishouden zoals poetsen, afwassen, de was en de plas en boodschappen halen. Er is veel papierwerk dat moet geregeld worden, dus administratief werk neemt ze ook voor haar rekening: "Ik betaal de rekeningen en ik zorg ervoor dat de afspraken in orde zijn." En dan is er nog de zorg voor haar vader zelf, want die heeft veel gezondheidsproblemen waardoor ze er continu voor hem moet zijn. "Hij kan plots ziek worden, en dan is de zorg groter en moet ik er vaker zijn."

Ik ben heel snel volwassen geworden. Dat was zeker niet gemakkelijk
Bieke Baete, mantelzorger

 "Ik ben heel snel volwassen geworden. Dat was zeker niet gemakkelijk", beseft ze. Maar de band met haar vader maakt wel veel goed: "Mijn vader en ik hebben een ongelooflijke goeie band, wij zijn heel close met elkaar. We voelen elkaar goed aan en ik vind dat een positief gevolg van de situatie."

(lees verder onder de foto)

"Afspreken met vriendinnen is niet evident"

De zorg voor haar vader neemt het grootste deel van haar tijd in beslag. Maar ze is ook studente. Ze heeft net haar studies orthopedagogie afgerond en is nu bezig met een verkort traject leerkracht secundair onderwijs aan de hogeschool in Gent. De combinatie van studeren en werken is dus niet altijd evident. Daarnaast is ze ook een gewone jonge vrouw, die dingen zou moeten doen die je normaal gezien doet op zo'n jonge leeftijd. "Afspreken met vriendinnen is niet evident. Het is een moeilijke balans moet ik toegeven."

Als je van iemand houdt, dan doe je dat toch gewoon?
Bieke Baete, mantelzorger

"Ik probeer wel tijd te nemen voor mezelf, maar dat gaat niet alle dagen en ook niet zo lang als ik soms zou willen. Alles hangt af van hoe mijn vader zich voelt." En als haar vader ziek is, is ze er onvoorwaardelijk voor hem: "Geen haar aan mijn hoofd dat eraan denkt om dan een weekendje weg te zijn." Gelukkig is er ook een buurman die af en toe helpt als Baete er toch uitzonderlijk niet zou zijn en haar vader plots ziek zou worden.

Baete zelf is zich eigenlijk nog niet zo lang bewust van hoe haar leven verloopt. De zorg voor haar vader was iets dat erbij hoorde, iets evident. "Ik dacht altijd dat mijn situatie normaal was. Het is pas sinds dit jaar dat ik weet dat wat ik al zo lang doe, dat dat niet normaal is. Maar als je van iemand houdt, dan doe je dat toch gewoon?"

Meest gelezen