Video player inladen...

Tientallen burgers brutaal vermoord in noorden Ethiopië: regering en lokale overheid van Tigray geven elkaar de schuld

De oorlog in de noordelijke Ethiopische provincie Tigray heeft geleid tot een bloedbad onder burgers. Tientallen mensen zouden neergehakt zijn met machetes en messen. Amnesty International bevestigt dat, maar blijft voorzichtig over wie de moordpartij begaan heeft.

Ethiopië zit opnieuw in een burgeroorlog. Vorige week lanceerde premier en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Abiy Ahmed een offensief tegen de noordelijke provincie Tigray, waarvan de lokale overheid volgens hem illegale verkiezingen heeft georganiseerd en eenheden van het Ethiopische leger heeft aangevallen. 

Volgens premier Abiy vordert het offensief en "is het westen van Tigray al bevrijd". Tegelijk maakt hij melding van een moordpartij in het dorp Mai-Kadra waar burgers op brutale wijze zouden zijn vermoord met messen en machetes. 

Volgens Abiy zijn daar ook lichamen van regeringssoldaten gevonden van wie armen en benen waren vastgebonden. Abiy geeft de schuld voor de moordpartijen aan het TPLF of Volksbevrijdingsfront voor Tigray, de lokale machthebbers in de provincie. Het TPLF ontkent dat en eist meer onderzoek. Anderzijds maken mensen die vanuit Tigray naar Soedan zijn gevlucht, melding bij het Britse persbureau Reuters van aanvallen en slachtpartijen van inwoners van Tigray door milities van de naburige deelstaat Amhara. Die laatsten werken samen met de regeringstroepen.

Michelle Bachelet, de hoge VN-commissaris voor de mensenrechten eist een onafhankelijk onderzoek naar het bloedbad. "Als bevestigd wordt dat een van de strijdende partijen daarbij betrokken is, gaat deze moord op burgers zeker beschouwd worden als een oorlogsmisdaad", luidde het nog. (Lees verder onder de kaart).

"Mogelijk honderd mensen afgemaakt"

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International maakte eerder melding van de slachtpartij in Mai-Kadra die op 9 november zou hebben plaatsgevonden. Het zou gaan om tientallen en mogelijk honderden mensen die werden afgemaakt met machetes in het zuidwesten van Tigray. Amnesty baseert zich op digitaal geverifieerde videobeelden van lichamen die verspreid liggen in het stadje of weggedragen worden op draagberries.

Volgens Amnesty gaat het wellicht om arbeiders die niet betrokken waren bij het conflict, maar de organisatie kan de afkomst van die mensen niet bevestigen. Amnesty wijst ook geen schuldige aan, maar meldt dat sommige getuigen verklaren dat de moordpartij werd uitgevoerd door aanhangers van het TPLF dat strijdt tegen het Ethiopische leger. 

Onafhankelijk verifiëren is erg moeilijk, want de voorbije dagen zijn zowat alle verbindingen met Tigray verbroken. Wel zeker is dat Ethiopië een nieuwe en hevige oorlog riskeert die veel meer brokken kan maken dan enkel in de noordelijke provincie.

Video player inladen...

Waarom wordt daar gevochten?

Het conflict sluimert al enkele jaren, maar is pas vorige week tot een echte oorlog uitgegroeid. Premier Abiy Ahmed is twee jaar geleden aan de macht gekomen na een protestgolf. Hij beloofde hervormingen en voerde die ook door, maar de etnische en religieuze spanningen in Ethiopië zijn sindsdien wel gestegen. Abiy Ahmed is een Oromo, de grootste bevolkingsgroep die in het zuiden van het land woont. Bijna de helft van de Oromo zijn moslims, de andere helft Ethiopisch-orthodoxe of protestantse christenen. Abiy Ahmed is een protestant. (Lees verder onder de foto).

Aanhangers van het TPLF uit Tigray betogen in Berlijn tegen de oorlog.
AFP or licensors

Zijn tegenstanders zijn het TPLF in Tigray. Dat was een verzetsbeweging tegen de federale communistische dictatuur in de jaren 70 en 80. In 1991 nam dat TPLF de macht over in Ethiopië, ondanks het feit dat Tigray slechts 6 procent van de bevolking omvat. Sindsdien regeerde het TPLF in een alliantie met andere etnische partijen tot 2018, toen Abiy Ahmed aan de macht en het tot een breuk kwam in de coalitie. Het TPLF zegt dat het gemarginaliseerd wordt door Abiy en trok zich terug in het thuisland Tigray.

Meest gelezen