Tientallen skeletten van dieren gevonden tijdens restauratiewerken in de Vooruit in Gent: "Opeens kwam er een schedel van een rund bovendrijven"

Tijdens grote restauratiewerken in de concertzaal van het kunstencentrum Vooruit in Gent werden afgelopen maanden tientallen skeletonderdelen van dieren gevonden. Vermoedelijk zijn de karkassen afkomstig van leerlooierijen uit de 13de tot 15de eeuw. "We vonden onder  andere een bekkenfragment van een rund, een dijbeen van een paard en een aantal runderschedels”, vertelt Mieke Dumont van Vooruit.

De 15-jaar durende restauratiewerken aan het kunstencentrum Vooruit in Gent zijn in het voorjaar gestart. In de eerste fase van de werken wordt de achterzijde van het gebouw aangepakt, waar de concertzaal zich bevindt, aan de kant van de Schelde. “De concertzaal vertoont al langer zware scheuren en zakt langzaam weg in de Schelde. Grote funderingswerken waren dus prioriteit”, legt Mieke Dumont uit. 

De beenderen waren zo groot dat het wel dierlijke resten moesten zijn

Mieke Dumont, kunstencentrum Vooruit

Met een speciale techniek werd tot wel 10 meter diep geboord. Tijdens het boren wordt er beton in de grond gespoten, dat meteen stolt en het gebouw moet stutten. “Tijdens het instuwen van het beton wordt de ondergrond automatisch naar de oppervlakte geduwd. Tot onze grote verbazing zijn er toen ook tientallen stukken van dierenskeletten mee naar boven gekomen.” Uit een analyse van de stadsarcheologen en medewerkers van het Agentschap Onroerend Erfgoed blijkt dat het gaat om skeletonderdelen uit de 13de tot 15de eeuw.

Massagraf onder de concertzaal

Hoe de dierenresten onder de concertzaal van de Vooruit terechtgekomen zijn, heeft een enigszins logische verklaring, zegt Dumont. “In de laat-middeleeuwen waren er heel wat leerlooierijen langs de Schelde te vinden, onder andere op de plek waar de stadsbibliotheek Krook gebouwd is. In de leerlooierijen werden dagelijks grote dieren gevild, om de dierlijke huiden tot leer te kunnen bewerken. De overgebleven beenderen werden nadien in een massagraf gedumpt, waar de Vooruit nu staat. Dat verklaart waarom het over onvolledige skeletten van verschillende diersoorten gaat."

Het kunstencentrum heeft besloten om een deel van de beenderen te bewaren als aandenken.

Meest gelezen