Animal Rights

Vijf poolvossen krijgen nieuwe thuis in dierenopvang Geraardsbergen: "Ze leefden jarenlang in krappe hokken"

Dierenopvangcentrum SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen is de nieuwe thuis van 5 poolvossen die door een dierenrechtenorganisatie uit Nederland zijn gehaald. "De dieren leefden er in erbarmelijke omstandigheden", klinkt het daar. De dieren gingen van de eigenaar eerst naar een zoo om te herstellen, nu krijgen ze een vaste nieuwe stek in Geraardsbergen. 

SOS WIlde Dieren in Geraardsbergen heeft er 5 bijzondere bewoners bij. Het gaat om poolvossen die er een verblijf krijgen van ruim 600 vierkante meter in de natuur. De poolvossen komen van bij een bontkweker in Nederland waar ze werden opgemerkt door dierenrechtenorganisatie Animal Rights.  Ze verbleven er in krappe kooien, bij een nertskwekerij. 

Dieren leefden er in eigen uitwerpselen en beten hun eigen staart af
Els Van Campenhout, Animal Rights

Volgens Animal Rights leefden de poolvossen er in erbarmelijke omstandigheden.  De organisatie diende een klacht in bij de Nederlandse dierenbescherming. "Ze hadden nog geen vierkante meter plaats en leefden boven hun eigen uitwerpselen. Twee jongere dieren hadden uit frustratie hun eigen staart afgekloven,” zegt Els Van Campenhout van Animal Rights.  Uiteindeljik besloot de eigenaar om de dieren over te dragen. Ze verbleven tijdelijk in een Nederlandse zoo waar ze op krachten konden komen. 

(lees verder onder de foto)

Animal Rights

Onherkenbare vossen

De vossen zijn in de zoo gevacinneerd en gechipt. De beschadigde staarten zijn genezen en zien er opnieuw gezond uit. De oudste dieren zijn intussen ook weer gewend aan een grotere ruimte na jaren gevangenschap in een kleine kooi . 

Vossenquarantaine door corona

De poolvossen moesten niet alleen herstellen tijdens hun verblijf in de zoo. Ze verbleven er ook in coronaquarantaine.  De dieren kwamen immers van een Nederlandse nertsenkwekerij waar corona was uitgebroken. De nertsen zijn daarom ook allemaal geruimd. De poolvossen waren dan al weg maar moesten voor de zekerheid ook goed opgevolgd worden zodat er geen sprake kon zijn van een coronabesmetting. Ze verbleven een maand in afzondering. Dan pas mochten ze naar België verhuizen. Ze krijgen een nieuwe woonplaats in Geraardsbergen.  

(Lees verder onder de foto)

Een van de vijf poolvossen in zijn nieuwe thuis in Geraardsbergen
SOS Wilde Dieren

Hier kunnen ze echt opnieuw vosjes zijn

Nancy Van Lieferringe, SOS WIlde Dieren

in Geraardsbergen is er goed nagedacht over het nieuwe vossenverblijf. "We willen de 5 poolvossen hier een fantastisch vossenleven bezorgen en hebben dan ook enkele extra inspanningen gedaan om het hen zo aangenaam mogelijk te ,maken", vertelt Nancy Van Lieferringe van het opvangcentrum. Er zijn voor de vossen extra schuilplaatsen gebouwd en omdat ze van graven houden is de omheining nagekeken en verstevigd. "De plannen hebben vertraging opgelopen door enkele hevige stormen maar nu is alles helemaal in orde." 

Speelse en sociale dieren

De komst van de nieuwe bewoners is voor SOS Wilde Dieren spannend want de vrijwilligers weten nog niet of de aanpassingen bij de dieren zullen aanslaan. "Ze komen uit erbarmelijke omstandigheden, sommige dieren hebben zelfs opnieuw moeten leren lopen." 

Ze houden van spelen, we gaan eten voor hen verstoppen.
Nancy Van Lieferringe, SOS WIlde Dieren

De poolvossen kunnen voor een lange periode in Geraardsbergen blijven. "Als er een dierentuin is met veel plaats die ze kan opvangen, dan kunnen ze misschien wel op termijn daar heen. Dat is voorlopig niet aan de orde", zegt Van Lieferringe. 

De poolvossen bezoeken is voor het grote publiek niet mogelijk, door corona. "We doen geleide groepsbezoeken  en er is ook elk jaar een opendeurdag. We weten nog niet of die zal kunnen doorgaan." 

SOS Wilde Dieren

Meest gelezen