Getty Images

Viroloog Van Ranst: "Misschien twee knuffelcontacten voor kerst", viroloog Van Gucht: "Vieren in kleine kring"

Kerstmis en Nieuwjaar zal dit jaar op een heel andere manier gevierd (moeten) worden dan normaal. Door het coronavirus moeten we onze contacten, ook met familie, beperken. Hoe kunnen we de feestdagen veilig vieren? "Misschien kunnen we van 1 naar 2 knuffelcontacten", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Vier in je eigen kleine kring, en telkens in dezelfde kring", is het advies van viroloog Steven Van Gucht.

Hoe gaan we de feestdagen doorbrengen in coronatijd? Het is een vraag die veel mensen zich stellen. "Het zal geen gewone Kerstmis zijn", trapt Marc Van Ranst een open deur in. "We moeten ons daarbij neerleggen. In politieke kringen wordt erover nagedacht, met een beslissing op dit of volgend Overlegcomité, maar iedereen beseft dat de situatie nog steeds ernstig is."

"Het zal niet gaan om Kerstmis te vieren met meer mensen dan het eigen gezin. We mogen natuurlijk wel nog 1 knuffelcontact hebben (buiten het gezin). Misschien zullen we daar nog een knuffelcontact kunnen bijnemen met Kerstmis, maar dat hangt dan af van de coronacijfers."

Die cijfers evolueren goed. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames gaan in dalende lijn. "Maar we moeten voorzichtig zijn", zegt Van Ranst. "We zouden nu het effect moeten zien van de verstrengde maatregelen (op 29 oktober ging de lockdown light in, red.). Het is nu nog te vroeg om te zeggen hoe diep de curves gaan zitten."

"Het is nog 40 dagen voor Kerstmis, er kan nog veel gebeuren, maar we moeten realistisch zijn. Het aantal mensen in het ziekenhuis daalt, maar het aantal mensen op intensieve zorg zit nog altijd op zijn piek. Je hoopt dus dat mensen begrijpen dat de situatie nog altijd ernstig is."

Beluister hier het interview met viroloog Marc Van Ranst in "De ochtend" en/of lees verder onder het gesprek:

Kris Van Exel / Photo News

Steven Van Gucht: "Vieren in je kleine kring"

Ook viroloog Steven Van Gucht liet zijn -voorzichtige- licht schijnen op de vrijdagse persconferentie van Sciensano: "We brengen de feestdagen het best in onze kleine kring door."

Richtlijnen vanuit de overheid zijn er nog niet. "De politiek stelt die op, op basis van advies van experten. Dat is nog in beraad, er is nog geen datum. Het zal afhangen van de cijfers die momenteel nog in volle evolutie zijn", zegt Van Gucht. "Een risico zal er altijd zijn. Het meest verstandige, het meest veilige is dat we Kerstmis en Nieuwjaar in onze kleine kring vieren."

"Het is niet alleen een zaak van in kleine kring vieren, maar ook van de opeenvolging van feestdagen", zegt Van Gucht. "Het is niet zo veilig om meerdere feesten in kleine kring kort na elkaar te organiseren."

Het is niet alleen een zaak van in kleine kring vieren, maar ook van de opeenvolging. Het is niet zo veilig om meerdere feesten in kleine kring kort na elkaar te organiseren.

Viroloog Steven Van Gucht

Gemiddeld is de incubatietijd van het virus 6 dagen. "Als we met Kerstmis met onze kleine kring samenzitten en het virus gaat rond, dan zijn die personen besmettelijk gemiddeld 6 dagen later, dus met Oudjaar. Als we dan nog eens gaan samenzitten met een kleine groep, en zeker als het dan een andere groep is, dan kan het virus zich heel gemakkelijk verspreiden. Dat gaan we 1 of 2 weken na Nieuwjaar bekopen."

"We moeten dus heel voorzichtig zijn. Hou je kring klein en hou je kring ook dezelfde. De feestdagen van dit jaar zullen uniek en eenmalig zijn. Als alles goed gaat, zal er in het voorjaar een goed werkend vaccin zijn en zal de controle een stuk makkelijker worden. Blijf volhouden, want dit gaat voorbij."

Meest gelezen