Opera Ballet Vlaanderen

Vlaanderen investeert bijna 70 miljoen in renovatie opera Gent. "Dit is nodig in barre tijden", zegt minister van Erfgoed Diependaele (N-VA)

De Vlaamse regering investeert 67 miljoen euro in de ambitieuze renovatie van de Gentse opera. Vanaf 2024 wordt het gebouw omgevormd tot een nieuw hedendaags centrum voor muziek en podiumkunsten. "De investering schept werkgelegenheid in deze barre tijden", klinkt het. 

Vlaanderen zal de komende jaren 67 miljoen euro vrijmaken voor de renovatiewerken aan het Gentse operagebouw. Dat heeft Vlaams minister van Erfgoed, Matthias  Diependaele (N-VA) vandaag bekend gemaakt. Het hele renovatieproject kost dubbel zoveel, ook stad Gent zal een deel van de kosten op zich nemen. De renovatieplannen waren al bekend en nu dus ook het prijskaartje. Een Brits architectenbureau won de ontwerpwedstrijd en kan de werken nu beginnen voor te bereiden.  

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Video player inladen...
Deze investering is belangrijk voor de cultuur, het toerisme én de werkgelegenheid, zeker in deze crisis
Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Erfgoed

De Vlaamse regering benadrukt dat deze investering bewust gemaakt wordt in economisch moeilijke tijden. "Als overheid hebben we net nu, in deze onzekere en barre periode, een verantwoordelijkheid om ook in dergelijke grote projecten te stappen. Ze bieden werkgelegenheid in sectoren die onder vuur liggen", verklaart minister Diependaele. "Een modern operagebouw kan op termijn ook veel toeristen naar Vlaanderen lokken." 

Ook stad Gent neemt een deel van de kosten voor haar rekening. Ze koopt onder meer een gebouw van het oude vredegerecht om mee op te nemen in het renovatieproject. De werken aan de Gentse opera starten in 2024 en moeten 4 jaar later af zijn. 

Meest gelezen