VRT komt cultuursector tegemoet: elke dag kwartier theater, muziek of dans op Canvas vanaf vanavond

Vanaf vanavond krijgt Vlaams artistiek talent elke weekdag een kwartier uitzendtijd op Canvas. Dat meldt de VRT in een persbericht. De openbare omroep wil met "De Toots sessies" de zwaar getroffen cultuursector tegemoet komen. "We geven artiesten een dagelijks podium in een van de meest unieke studio’s van het land", zegt Olivier Goris manager Eén en Canvas. De optredens worden ook herhaald op Eén en zijn ook online te bekijken op VRT NU.

"Nu alle concerten, optredens en voorstellingen tijdelijk geannuleerd zijn, krijgt het publiek toch de kans om te proeven van het brede cultureel aanbod", klinkt het in een persbericht. "Corona deed het licht uit, daarom zet Canvas (red. en Eén) elke avond de spots op een artiest of ensemble van eigen bodem." Het gaat onder meer om theatermakers, dansers of muzikanten.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De VRT kreeg uit verschillende hoeken de vraag of we niets konden doen

Olivier Goris manager Eén en Canvas

"De Toots sessies" duren telkens een kwartier en  worden afwisselend gepresenteerd door Thomas Vanderveken, Isolde Lasoen en Eva De Roo. Zij praten met elke artiest over hoe zij deze periode ervaren. De sessies zullen elke weekdag om 19.40 uur te zien zijn op Canvas, na het Journaal Laat op Eén en via VRT NU.

"De VRT kreeg uit verschillende hoeken de vraag of we niets konden doen", aldus Goris. "Het moest iets worden waar de artiest iets aan heeft, maar de kijker ook. En iets wat haalbaar is, want ook wij zijn beperkt qua mogelijkheden." Uiteindelijk zijn dat dus "De Toots sessies" geworden. "We geven artiesten een dagelijks podium", klinkt het.

"Het is meer dan ooit het moment om meer cultuur aan te bieden op tv. Artiesten missen hun publiek, nu ze niet kunnen optreden, en het publiek mist ons", zegt Isolde Lasoen. "Het is fijn dat we ons VRT-publiek even kunnen delen met een cultuursector die al maanden naar adem hapt", aldus Eva De Roo. "Deze sessies zijn broodnodig, voor de artiesten én de fans", zegt Thomas Vanderveken.

Deze sessies zijn broodnodig, voor de artiesten én de fans

Thomas Vanderveken

In de eerste week brengen alvast Jef Neve & Nicolas Kummert, Camila Lakhloufi (Bronks) en Eefje De Visser  een smaakmaker uit hun laatste werk in een adaptatie voor "De Toots sessies". Ook Brihang (rap) , Alexander Vantournhout (dans), Absynthe Minded (Indierock) staan al op de planning. Meer info volgt later.

Meest gelezen