Correcties en aanvullingen in november : Nederland vraagt eigenlijk quarantaine aan Belgen

ombudsman
Tim Pauwels
Nieuwsombudsman - klik hier voor meer

Aanvulling : Nederland vraagt eigenlijk quarantaine aan Belgische shoppers

In de Journaals van 8 en 12 november zaten reportages over Belgen die net over de grens in Nederland gaan shoppen.  De Nederlandse winkels blijven namelijk open, ook  winkels die we in België als "niet-essentieel" zouden beschouwen. 

Verschillende kijkers vonden dat Het Journaal daarmee te veel de Vlamingen "de weg wees" naar onverantwoord gedrag.  Ik ben het daar niet mee eens omdat een Journaal nu eenmaal de wereld beschrijft zoals hij is.  Als dit fenomeen bestaat, mag er verslag van worden uitgebracht. En er werden wel degelijk kritische vragen gesteld bij het gedrag van de Vlamingen. 

Er kan bij de reportages wel nog aangevuld worden dat Nederland aan Belgen eigenlijk vraagt om bij inreis tien dagen in quarantaine te gaan. Dat is veel gevraagd voor een dagje shoppen. (Voor u het vraagt : journalisten op reportage en grenswerkers worden door Nederland vrijgesteld van de quarantaineregel, maar shoppers niet.)

Mede op basis daarvan geeft de website van de Belgische FOD Buitenlandse zaken aan dat boodschappen of daguitstapjes doen in Nederland eigenlijk niet mogelijk is. 

Karl Lagatie, woordvoerder van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse zaken bevestigt dat. Hij benadrukt dat hoewel er geen verbod op reizen naar Nederland bestaat, het door de Belgische overheid wel sterk wordt afgeraden. En de Nederlandse quarantainevraag maakt het eigenlijk heel lastig. 

Stagiaire Lupé Van Rijmenant belde met de Nederlandse informatielijn en kreeg te horen dat Nederland eigenlijk niet controleert op de Nederlandse vraag naar quarantaine. In de praktijk blijft die Nederlandse beleid op dit punt dus een  beetje dode letter. Blijft natuurlijk dat ook België shoppen in Nederland sterk afraadt. België is zwaar getroffen en heeft dus redenen om winkelen te willen beperken  en dat heeft natuurlijk weinig zin als iedereen gaat winkelen over de grens. Ook al zien sommige Nederlandse grensgemeenten de Vlaamse klanten duidelijk wel graag komen.

Wie toch gaat, moet beseffen dat hij tegen de Belgische reisadviezen ingaat en dat hij wel gebonden is aan de Nederlandse regels. Die zeggen dat je met maximaal met twee uit winkelen mag gaan, zoals in de reportage van 12 november ook werd aangegeven. Vanaf donderdag mag je in Nederland weer met vier gaan wandelen.

Marta Cinta allicht geen topballerina in New York

De beelden waren ontroerend. Marta Cinta Gonzales Sadanas lijdt aan dementie, maar reageerde nog op balletmuziek. Marta Cinta was echt een ballerina en de beelden zijn wel degelijk autentiek. Maar beelden die parallel waren gemonteerd,  zijn geen oude beelden van haar, maar van een Russische danseres. En Marta Cinta was in elk geval geen prima ballerina bij het New York City Ballet. Na een tip van een kijker, schreef de redactie er deze fijne factcheck over. 

Meest gelezen