De voorstelling gebeurde met op de achtergrond de beroemde piramide van Djoser.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meer dan honderd recent ontdekte sarcofagen met mummies voorgesteld in Saqqara in Egypte

In Egypte zijn meer dan honderd sarcofagen en grafgiften uit de faraonische tijd voorgesteld aan de pers. Die zijn de voorbije maanden ontdekt in de bekende site van Saqqara, niet ver van de Egyptische hoofdstad Cairo. De sarcofagen zouden meer dan 2.000 jaar oud zijn.

Saqqara blijft verbazen. De voorbije maand alleen al zijn er meer dan zestig houten sarcofagen ontdekt in het grafveld. Vandaag heeft de archeologische dienst van Egypte meer dan honderd van die recent ontdekte kisten voorgesteld aan de pers.

Het gaat om erg goed bewaarde en beschilderde houten sarcofagen met mummies. Die laatste worden evenwel niet getoond aan de pers. De sarcofagen dateren uit de Late Tijd (700 tot 323 voor Christus) en de Grieks-Ptolemeïsche periode (323-30 voor Christus). Er zijn ook godenbeelden en funeraire maskers opgegraven. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De opgravingen gaan overigens nog altijd voort en de ene ontdekking leidt volgens de egyptologen al snel tot een andere. Saqqara ligt enkele tientallen kilometer ten zuiden van de piramiden van Giza nabij de hoofdstad Cairo. Het grafveld is duizenden jaren lang in gebruik geweest. Een van de meest bekende monumenten in Saqqara is de trappiramide van farao Djoser die dateert uit het Oude Rijk rond 2.700 voor Christus. Die piramide was de voorloper van de latere echte piramides met vlakke zijkanten in Giza en andere plaatsen. 

Het Oude Egypte moet het nieuwe redden

De voorstelling van vandaag trok erg veel fotografen en journalisten van over de hele wereld. De Egyptische overheid heeft er ook bedoelingen mee. Het Oude Egypte blijft veel mensen in alle landen fascineren, maar het toerisme in het moderne Egypte heeft zwaar te lijden onder de terreurdreiging en meer recent de coronacrisis. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De toeristische sector is naast de inkomsten uit het Suezkanaal een van de belangrijke bronnen van inkomsten voor het land. Ook vele tienduizenden arme Egyptenaren hangen af van bezoekers die nu veelal wegblijven. 

Dat is vervelend voor de regering, vooral ook omdat er volgend jaar een nieuw groot Egyptisch archeologisch museum zal geopend worden vlakbij de piramiden van Giza aan de rand van Cairo. Dat nieuwe en grote museum zal deels de rol overnemen van het oude museum in het centrum van Cairo dat nog dateert uit de 19e eeuw en veel te klein is geworden. 

Meest gelezen