Abdullah Ahmed Abdullah was het brein achter de aanslag op de VS-ambassade in Nairobi, Kenia, in 1998.

"Nummer twee van terreurgroep Al-Qaeda in het geheim gedood in Iran"

De nummer twee van terreurbeweging Al-Qaeda, Abdullah Ahmed Abdullah, is in augustus in het geheim vermoord in Iran. Dat meldt de Amerikaanse krant New York Times. Iran ontkent dat echter en zegt dat het geen onderdak biedt aan terroristen. 

Abdullah Ahmed Abdullah stond op de lijst van gezochte terroristen van de Amerikaanse federale politiedienst FBI, die 10 miljoen dollar beloofde voor tips die tot een arrestatie konden leiden.

De terroristenleider zou begin augustus in de Iraanse hoofdstad Teheran op straat zijn doodgeschoten door twee Israëlische geheime agenten op een motorfiets, zo vernam de krant The New York Times van bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten . Ook de dochter van Abdullah, Miriam, zou zijn neergeschoten. Zij is de weduwe van Hamza Bin Laden, de zoon van de stichter van Al Qaeda Osama Bin Laden. 

De aanval in Teheran zou zijn uitgevoerd door Israëlische agenten, maar op vraag van de Verenigde Staten. Beide landen onthouden zich van elke commentaar, maar ontkennen het bericht ook niet. 

The New York Times meldt dat Abdullah Ahmed Abdullah al sinds  2003 in Iran verblijft. Hij zou daar onder huisarrest gestaan hebben, maar zou in 2015 verhuisd zijn naar een van de betere wijken van Teheran. Nog volgens de krant zou Iran hem min of meer de vrije hand hebben gelaten om van daaruit operaties te organiseren tegen de VS.

De Egyptenaar Abdullah Ahmed Abdullah, strijdnaam Abu Muhammad al-Masri, werd er door de Amerikanen van beschuldigd mee achter de aanslagen te zitten op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Daarbij vielen 224 doden en meer dan 5.000 gewonden. Het ging toen om een van de eerste grote aanslagen waarmee Al Qaeda op het voorplan trad. Hij werd beschouwd als de waarschijnlijke opvolger voor Ayman al-Zawahiri, de leider van Al Qaeda na de dood van Bin Laden in 2011. Ook al-Zawahiri is een Egyptenaar.

Iran ontkent: "Geen basis voor terroristen"

Iran ontkent intussen dat de tweede in bevel vermoord is en zelfs dat die in het land zou geweest zijn. Volgens Iran geeft het land geen onderdak aan terroristen en gaat het om een propagandastunt van de VS en van Israël. 

Het Iraanse regime is strikt sjiitisch, terwijl Al-Qaeda een soennitische terreurgroep is. De facto zijn het onderling vijanden, maar dat sluit ook occasionele samenwerking niet uit. Extreem-soennitische terreurgroepen zoals IS hebben in het verleden echter ook al aanslagen uitgevoerd in Iran.

Hoe dan ook zijn er wel meer complexe verbanden in het Midden-Oosten. Zo werd de leider van Al Qaeda, Osama Bin Laden, in 2011 gedood door Amerikaanse commando's in zijn huis in de stad Abbottabad in Pakistan, waar hij al jaren leefde, vlak onder de neus van de Pakistaanse veiligheidsdiensten die officieel althans een bondgenoot van de VS in de regio zouden moeten zijn. 

Meest gelezen