Video player inladen...

Orkaan Vamco doodt 53 mensen op de Filipijnen en vormt "oceaan van modder en water"

Opnieuw heeft een orkaan zware schade aangericht en mensenlevens gekost op de Filipijnen. Er zijn zeker 53 doden en de orkaan raast nu over de Zuid-Chinese Zee naar Vietnam. Ook dat land is de voorbije maanden vaak geteisterd door stormgeweld en overstromingen.

De doortocht van Vamco heeft zeker 53 mensen op de Filipijnen het leven gekost. Het aantal kan nog oplopen, want er zijn nog minstens 22 andere mensen vermist. (Lees verder onder de foto).

De vallei is een oceaan van modder en water geworden

Gouverneur van een provincie nabij Manila
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De tyfoon is van oost naar west over het eiland Luzon geraasd, niet ver van de hoofdstad Manila. Ook daar liepen delen van de stad onder water door de hevige regenval. Er waren rukwinden tot 165 kilometer per uur. Meer dan 400.000 mensen moesten uit hun huizen vluchten voor overstromingen en aardverschuivingen. 

Vooral de streek ten noorden van Manila is getroffen. Daar zitten nog altijd 14.000 mensen in opvangcentra. Het zou nog lang duren vooraleer het water weggestroomd is. Veel mensen zitten al dagen op het dak van hun woning. 

Het gaat om de 21e orkaan die dit jaar over de Filipijnen raast en de vijfde sinds oktober. De zwaarste orkaan die het land ooit getroffen heeft, was Haiyan in 2013. Toen vielen er 6.300 doden. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Vietnam zet zich schrap voor de orkaan

De orkaan is nu over de Zuid-Chinese Zee onderweg naar het centrum van Vietnam. Daar zijn alle luchthavens gesloten net als de stranden en de vissersschepen moeten binnenblijven. Een aantal provincies zijn begonnen met het evacueren van duizenden mensen uit lager gelegen gebieden. De orkaan zou morgen opnieuw de oude keizerlijke hoofdstad Hue bereiken. 

Telkens wij iets heropbouwen, krijgen we een nieuwe orkaan over ons heen

Nguyen Thi Xuan Thu, voorzitter van het Vietnamese Rode Kruis

Dat deel van Vietnam heeft de voorbije weken al zwaar te lijden gehad van andere orkanen die vanuit de Filipijnen kwamen. In totaal zijn daarbij 159 doden gevallen en nog altijd zijn 70 mensen vermist. Meer dan 400.000 woningen in Vietnam zouden beschadigd zijn. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen