Raketten uit Tigray slaan in op luchthavens in nabijgelegen deelstaat Amhara in Ethiopië

Vannacht zijn een aantal raketten ingeslagen op de luchthavens van Gondar en Bahir Dar. Die twee steden liggen in Amhara, een Ethiopische provincie die grenst aan Tigray waar sinds vorige week gevochten wordt tussen de lokale overheid en de federale troepen van Ethiopië.

Vannacht meldden getuigen explosies in de buurt van de luchthavens van Gondar en Bahir Dar. Vooral de luchthaven van Gondar, eeuwen geleden hoofdstad van Ethiopië, zou schade hebben opgelopen. De twee aanvallen met raketten vonden op hetzelfde ogenblik plaats.

Volgens de Ethiopische regering gebruikt het TPLF-front in de provincie Tigray die zware wapens vooraleer het verslagen wordt. Debrezion Gebremichael, de topman van Tigray en van het TPLF, zegt dat de luchthavens "legitime doelwitten zijn omdat van daaruit Tigray wordt bestookt". De steden van Amhara worden niet bedreigd, belooft hij. Wel dreigt Tigray om ook raketten af te vuren op Eritrea als dat land zich zou mengen in de oorlog. Eritrea onderhoudt goede relaties met de Ethiopische premier Abiy Ahmed, maar ligt al langer overhoop met het TPLF, het front dat Tigray regeert.

De luchthavens van Gondar en Bahir Dar zijn militaire doelwitten omdat van daaruit Tigray wordt bestookt

Debrezion Gebremichael, de leider van de provincie Tigray

Zeker is dat de strijd van de federale troepen tegen Tigray nu niet enkel beperkt blijft tot die noordelijke provincie. Amhara ligt net ten zuiden van Tigray en de troepen van de lokale overheid vechten met het Ethiopische federale leger tegen het TPLF in Tigray. 

Veel liefde is er niet tussen beide provincies. Tigray met de stad Axum was lange tijd het centrum van het Ethiopische keizerrijk, maar dat verschoof nadien zuidwaarts naar Gondar in Amhara. Acht eeuwen lang was Amhara dan weer de spil van Ethiopië, zowel onder het keizerrijk als onder de communistische dictatuur van Mariam Mengistu. Toen die in 1991 verjaagd werd door het TPLF kwam het machtscentrum opnieuw in Tigray te liggen, tenminste tot het aan de macht komen van de huidige premier en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Abiy Ahmed. Die laatste heeft vorige week een offensief ingezet tegen Tigray.

Onderzoek naar moordpartij in Tigray

De Ethiopische mensenrechtencommissie gaat intussen een onderzoek instellen naar de slachtpartij die enkele dagen geleden uitgevoerd werd in de stad Mai Kadra in Tigray. Daar zouden burgers uit Amhara met machetes en messen zijn afgemaakt. Sommige getuigen geven het TPLF-front uit Tigray de schuld. 

Amnesty International heeft de moordpartij bevestigd, maar geen schuldigen aangeduid. Ook de hoge VN-commissaris voor de mensenrechten Michelle Bachelet eist een onafhankelijk onderzoek naar de moordpartij in Mai Kadra.

Of de Ethiopische mensenrechtencommissie onafhankelijk kan werken, is nog niet duidelijk. Overigens melden mensen die vanuit Tigray naar buurland Soedan zijn gevlucht dat ook zij het slachtoffer worden van afrekeningen door andere etnische groepen in het land.

Meest gelezen