Vaccinatiebewijs of sneltest voor u naar optreden of festival gaat? "Kan deel van oplossing zijn"

De Nederlandse festival- en eventsector overweegt om een vaccinatiebewijs te vragen aan toeschouwers voor ze het festivalterrein of de concertzaal binnen mogen. Ze hopen zo sneller weer in alle veiligheid grote evenementen te kunnen organiseren. Een vaccinatieplicht zou er volgens de sector in ons land wellicht niet komen, maar sneltesten behoren wel tot de mogelijkheden. "De overheid gaat beslissen wat er kan en wat niet", klinkt het. Momenteel liggen door de coronamaatregelen de meeste activiteiten stil.

Als er binnenkort een vaccin beschikbaar is, moeten Nederlandse festivals en poppodia onderscheid kunnen maken tussen wie gevaccineerd is en wie niet. Dat zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals in de Nederlandse krant Trouw. Zijn koepelorganisatie verenigt zowat alle grote Nederlandse festivals met kleppers als Pinkpop, Lowland, Best Kept Secret en verschillende grote concertzalen.

In ons land wordt er eerder een systeem van sneltesten overwogen. "Als die op de markt komen en betrouwbaar geacht worden door de overheid en de virologen, denken we aan een systeem waarbij je zo'n test kunt verwerven samen met je ticket", zegt Bruno Schaubroeck, de woordvoerder van de Alliantie van Belgische Eventfederaties aan VRT NWS. "Op die manier kunnen we garanderen dat je op een veilige manier het concert, festival of live-ervaring kunt bijwonen."

We denken aan een systeem waarbij je een sneltest kunt verwerven samen met je ticket

Schaubroeck legt daarvoor wel de bal in het kamp van de overheid. "Het is de overheid die -in overleg met de virologen- moet beslissen wat er kan gebeuren", zegt hij. "We kunnen geen sneltesten invoeren die niet door de overheid aanvaard worden. Zij gaan beslissen wat er kan en wat niet, maar we denken wel dat die sneltesten een deel van de oplossing kunnen zijn." Veel andere coronamaatregelen zullen vermoedelijk ook nog altijd van kracht zijn.

Snelle sneltesten nodig

"Die sneltesten kunnen een oplossing bieden, maar dan moet het resultaat binnen enkele seconden bekend zijn", zegt Jan Van Esbroeck, CEO van het Sportpaleis in Antwerpen aan VRT NWS. "20.000 mensen voor het concert een kwartier laten wachten op hun uitslag is in de praktijk moeilijk werkbaar. Ofwel dus een test die instant kan werken, ofwel een systeem waarbij je je op voorhand kunt laten testen."

20.000 mensen voor het concert een kwartier laten wachten op hun uitslag is in de praktijk moeilijk werkbaar

De testresultaten zouden dan bijvoorbeeld kunnen opgenomen worden in de bestaande Coronalert-app. "We hebben bij een tennistoernooi een test gedaan met een volautomatische toegangspoort die openging als je die app gedownload had", legt Van Esbroeck uit. Het was voor alle duidelijkheid ook mogelijk om toegang te krijgen tot de zaal zonder die app.

Zo'n systeem aangevuld met testresultaten of eventueel vaccinatiegegevens zou een goede oplossing kunnen zijn om toch weer grotere evenementen te organiseren. Uiteraard altijd in overeenstemming met de (privacy-)wetgeving. Maar zover zijn we voor alle duidelijkheid nog lang niet. Door de coronamaatregelen ligt de hele sector zo goed als stil en verwacht wordt dat het nog wel even kan blijven duren.

We hebben overigens nog andere concertzalen en festivalorganisatoren gecontacteerd, maar die willen voorlopig niet reageren. Ze zijn nog volop de verschillende pistes aan het onderzoeken of focussen op hun eventuele herstart begin volgend jaar.

Meest gelezen