Videospeler inladen...

Iedereen moet vanaf vandaag pluimvee ophokken of afschermen na geval van vogelgriep in Oostende

Vanaf vandaag geldt er in ons land voor iedereen een ophokplicht voor vogels, nadat er in Oostende een besmetting van het vogelgriepvirus vastgesteld is. Dat meldt het FAVV. Niet alleen professionele bedrijven, ook particulieren moeten nu dus hun kippen of ander pluimvee ophokken of afschermen. 

In een vogelopvangcentrum in Oostende is vrijdag het vogelgriepvirus vastgesteld bij drie wilde vogels. Het staat nu dus vast dat het virus in ons land is. Daarom kondigt het voedselagentschap FAVV strengere maatregelen aan. Professionele pluimveehouders moesten hun dieren al ophokken sinds begin deze maand en particulieren moesten hun dieren al laten eten en drinken onder een net, maar vanaf vandaag geldt die volledige ophokplicht ook voor particulieren.

Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waarvoor waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat het virus ook schadelijk is voor de mens. In België werd het virus voor het laatst in juni en juli 2017 gedetecteerd.

Dus iedereen die kippen, siervogels of duiven heeft, moet zijn vogels dus ophokken of afschermen met een net. "Op die manier wordt contact vermeden met wilde vogels, die het virus zouden kunnen overdragen", klinkt het bij het FAVV. "De voeder- en drinkbak moet binnen geplaatst worden of afgeschermd worden." Markten, tentoonstellingen of beurzen waren al verboden door het coronavirus. Als die opnieuw mogen doorgaan, zullen ook daar strengere maatregelen gelden.

Het FAVV benadrukt dat er geen risico verbonden is voor consumenten: "Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen