Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

President Trump groet duizenden aanhangers in Washington, "mars mondt uit in kleine schermutselingen" 

In de Amerikaanse hoofdstad Washington hebben duizenden mensen betoogd om hun steun te betuigen aan president Donald Trump. Net als Trump weigeren de betogers zich neer te leggen bij de overwinning van de Democraat Joe Biden bij de presidentsverkiezingen. Trump kwam, vóór de mars begon, de aanwezigen even groeten vanuit zijn gepantserde limousine.

De aanhangers van president Trump wilden een grote demonstratie houden in de hoofdstad Washington. Net als hun president zijn ze ervan overtuigd dat er geknoeid is bij de verkiezingen en dat Trump die daarom verloren zou hebben. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

Ze zijn met duizenden afgezakt naar Washington. "Veel Trump-stemmers zijn naar Washington afgezakt uit heel veel verschillende staten. Het is echt een kleine overrompeling. Het is een bonte coalitie van gezinnen, families, veel vrouwen en ook radicaalrechtse milities. De pers is hier niet erg geliefd, we krijgen nu en dan de opmerking dat we “fake news” zijn”, zegt VS-correspondent Björn Soenens.

AFP or licensors

President Trump had beloofd om op te dagen en dat heeft hij deels gedaan. Het konvooi van de president reed langs de betogers en hij groette hen vanuit zijn gepantserde auto. Intussen heeft Trump ook getweet. Hij heeft het over "honderdduizenden" mensen die in Washington hun steun komen betuigen. Opnieuw hekelt Trump de "corrupte" verkiezing, waar Twitter dan weer een waarschuwing plaatst bij die bewering.

Er waren ook tegenbetogers, maar er waren geen noemenswaardige problemen. "In de vooravond is het wel wat uit de hand gelopen", zegt correspondent Björn Soenens in "De ochtend". "Er waren kleine schermutselingen, groepjes provocateurs, het was duwen en trekken. Ik heb al een aantal arrestaties gezien. Er zijn twee agenten gewond geraakt, er is iemand in de rug gestoken. Het is heel lang een Trump-feest geweest, tot er een paar honderd tegenbetogers kwamen die met de harde feiten kwamen dat Joe Biden verkozen is tot president. Dan wordt er met flessen gegooid, geduwd en getrokken. Aan beide zijden zijn de radicale elementen overgebleven."

 (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Trump heeft tot nu toe geweigerd om zijn nederlaag bij de verkiezingen te aanvaarden. Volgens hem is er fraude gepleegd en daarom zou de Democratische uitdager Joe Biden de verkiezingen gewonnen hebben. Veel aanhangers van Trump geloven dat, al is er tot nu toe weinig of geen enkel bewijs van fraude aangetoond. Overigens heeft Biden zowel in het aantal stemmen (vijf miljoen meer dan Trump) als in het aantal kiesmannen (306 tegen 232 voor Trump) een dergelijk grote voorsprong dat fraude een erg onwaarschijnlijke factor zou zijn.

De meeste rechtszaken die de advocaten van Trump hadden aangespannen tegen de verkiezingen, zijn overigens op niets uitgelopen bij gebrek aan aantoonbaar bewijs. Gisteren werden er zeven rechtszaken afgewezen door rechters in Pennsylvania, een in Michigan en een in Arizona. Ook Republikeinse politici in de betrokken staten zien geen aanwijzingen voor geknoei en vandaag hebben 16 openbare aanklagers uit verschillende staten in een brief minister van Justitie William Barr gevraagd om zijn opdracht tot onderzoek naar verkiezingsfraude in te trekken bij gebrek aan bewijzen. 

Bekijk de analyse van Björn Soenens uit "Het Journaal" hier:

Video player inladen...

Meest gelezen