Waalse gemeente verplicht mondmasker op lagere school, "Bij jonge kinderen niet vanzelfsprekend en geen tovermiddel"

In Courcelles, bij Charleroi, zullen alle leerlingen van het lager onderwijs vanaf maandag een mondmasker moeten dragen, als ze weer naar school gaan. Courcelles is daarmee de eerste gemeente in ons land die mondmaskers op de lagere school verplicht. Tot nu moesten alleen leerlingen in de middelbare scholen een mondmasker dragen. Ook in Vlaanderen is er discussie, maar experts raden een verplichting af.   

Het gemeentebestuur van Courcelles neemt de beslissing op basis van een advies van de Wereldgezondheidsorganisatie en omdat de coronacrisis in ons land nog steeds niet onder controle is. Mondmaskers worden enkel verplicht voor kinderen vanaf zes jaar, in de kleuterscholen in Courcelles worden ze dus niet verplicht.     

Ook in Vlaanderen woedt de discussie intussen. De stad Deinze bijvoorbeeld, besliste gisteren om 10.000 mondmaskers uit te delen in de lagere scholen. Het dragen zal niet worden verplicht maar wel worden aangeraden. 

En ook de socialistische onderwijsvakbond is vragende partij voor een verplichting in de lagere school. "Wij hebben gevraagd of het niet beter zou zijn om mondmaskers te verplichten, maar op die vraag is men niet ingegaan", stelt Nancy Libert van de ACOD. De vakbond is vooral bevreesd voor een scenario waarin de scholen een nieuwe stijging van de coronacijfers zullen veroorzaken.

"We blijven de situatie opvolgen en als binnen 14 dagen blijkt dat de besmettingscijfers terug de hoogte ingaan en de enige versoepeling van de maatregelen de opening van de scholen was, dan weten we dat er in het onderwijs zich strengere maatregelen opdringen."

"Geen paniekvoetbal spelen"

Ook onder de verschillende experts is er gediscussieerd over een eventuele mondmaskerplicht in het lager onderwijs. Maar zij hebben besloten om zo'n verplichting op dit moment af te raden. "Jonge kinderen verplichten om een mondmasker te dragen is niet vanzelfsprekend", zegt viroloog Steven Van Gucht. "En het is belangrijk om andere doeltreffende maatregelen niet uit het oog te verliezen. De verluchting van de klaslokalen bijvoorbeeld."

Bovendien, zo stellen de experts, is het lang niet zeker, dat de lagere scholen een motor zijn voor een stijgend aantal besmettingen. "Onderzoeken daarover moeten goed geïnterpreteerd worden", zegt Van Gucht. "Besmettingen gebeuren vaker thuis of binnen de familie via een besmet familielid. Het is trouwens ook nog niet duidelijk hoe besmettelijk kinderen echt zijn."

Volgens Van Gucht is het ook belangrijk om niet zomaar beleid uit het buitenland te kopiëren. Zo zijn in Italië mondmaskers bijvoorbeeld ook verplicht in de lagere scholen. "Maar men mag geen paniekvoetbal spelen, het dragen van een mondmasker is geen toveroplossing." Het voeren van een integraal beleid, daar wil Van Gucht de nadruk op leggen. En met betrekking tot de mondmaskerplicht voor jonge kinderen wegen de voordelen niet op tegen de nadelen, klinkt het.    

Meest gelezen