Aziatische landen ondertekenen RCEP, het grootste vrijhandelsakkoord ooit, groter dan de EU of NAFTA

De landen van Zuidoost-Azië hebben samen met Japan, China, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland een enorm handelspact gesloten. Opvallend: China is er dus wel bij en de Verenigde Staten niet. Het akkoord haalt handelsbelemmeringen tussen een aantal erg fors groeiende economieën naar beneden.

Over het "Regional Comprehensive Economic Partnership" of RCEP is acht jaar lang onderhandeld en nu is het akkoord dus formeel ondertekend. Dat gebeurde tijdens een -weliswaar virtuele top via het internet- onder voorzitterschap van Vietnam. Dat land is nu voorzitter van de ASEAN, de regionale organisatie van Zuidoost-Azië.

Het pact schrapt een groot aantal in- en uitvoertarieven tussen de lidstaten of vermindert die fors. In de realiteit is er al veel handel tussen die landen en waren de tarieven al erg laag. 

Het initiatief ging uit van de tien ASEAN-landen. Dat zijn Singapore, Maleisië, Thailand, Myanmar, Laos, Vietnam, Cambodja, de Filipijnen, het sultanaat Brunei en Indonesië. Die sluiten nu een akkoord met China, Japan, Zuid-Korea, Australië en Nieuw-Zeeland. India was daar ook bij betrokken, maar haakte eerder af. 

China wel, VS past... voorlopig

Met het RCEP hopen vooral de landen in Zuidoost-Azië hun economie nieuw leven in te blazen. De meeste van die landen zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Nochtans zijn daar veel landen bij met erg veel groeipotentieel en zij willen hun treintje nu vastkoppelen aan sterke en ontwikkelde economieën zoals die in China, Japan, Zuid-Korea, maar ook gevestigde waarden zoals Australië en Nieuw-Zeeland. (Lees verder onder de foto).

Een vrachtschip laadt containers in de haven Ho Chi Minh (Saigon) in het snel groeiende Vietnam.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Het RCEP wordt meteen het grootste handelspact ter wereld, groter dan de Europese eenheidsmarkt of het pact tussen de VS, Canada en Mexico. Dat is goed voor een derde van de wereldbevolking en ongeveer een gelijk aandeel in het handelsverkeer.

Het akkoord is ook een opsteker voor China, dat profiteert van het vacuüm dat de Verenigde Staten onder president Donald Trump hebben achtergelaten. Trump trok vier jaar geleden zijn land terug uit het Trans-Pacific Partnership (TPP) dat de meeste landen rond de Stille Oceaan - dus ook die aan de Amerikaanse kant - groepeerde. Dat TPP sluimert intussen voort zonder de VS. De lidstaten - en dan vooral Japan en Australië - hopen dat de nieuw verkozen president Joe Biden het "America First" van Trump achter zich laat en de VS opnieuw de strategische spil van de Stille Oceaan laat worden, ook op handelsvlak.

Meest gelezen