Deadline nadert: terugdraaiende teller verdwijnt voor wie na Nieuwjaar zonnepanelen plaatst. Zo ga je dat voelen

Wie na 1 januari zonnepanelen plaatst, kan niet meer gebruikmaken van het principe van de "terugdraaiende teller", die je elektriciteitsproductie aftrekt van je consumptie. Moet ik mij nu haasten om zonnepanelen te zetten? En hoe ga ik dat voelen in mijn portemonnee? "De Inspecteur" op Radio 2 legde het voor aan enkele experten.

De digitale elektriciteitsmeter wordt op dit moment volop uitgerold in Vlaanderen. Dat is nodig want dankzij die digitale gegevens is het gemakkelijker om in te schatten hoe het met onze energiebehoefte gesteld is. 

Maar draait die meter nog terug als ik veel energie opwek? En moet ik me haasten om zonnepanelen te installeren nu de regelgeving verandert? Die vragen stelden luisteraars van "De Inspecteur" op Radio 2 zich. Sven Pichal heeft ze voorgelegd aan Jan Caerels van Techlink en Björn Verdoodt van Fluvius.

1. Wat verandert er precies op 1 januari 2021?

Wie vanaf 1 januari 2021 nieuwe zonnepanelen in gebruik neemt, komt in aanmerking voor een eenmalige premie van netbeheerder Fluvius. Die premie komt er omdat vanaf dat moment nieuwe eigenaars van zonnepanelen geen aanspraak meer kunnen maken op de terugdraaiende teller.

"De premie bedraagt 300 euro per kilowattpiek voor de eerste 4 kWp, voor het bijkomend vermogen tussen 4kWp en 6kWp bedraagt de premie 150 euro per kWp. De premie geldt voor installaties tot 10 kVA omvormervermogen, maar wordt afgetopt op 6 kW", zegt Jan Caerels van Techlink.

De terugdraaiende teller is gewoon onhoudbaar maar door die éénmalige premie voorziet de politiek wel steun voor wie nu nog investeert in zonnepanelen

Jan Caerels van Techlink

"Er is geen andere keuze en dat is het gevolg van de grote hoeveelheid installaties die er zijn. De terugdraaiende teller is gewoon onhoudbaar maar door die éénmalige premie voorziet de politiek wel steun voor wie nu nog investeert in zonnepanelen. De installatie is nu ook minder duur dan 10 jaar geleden, dus de investering is minder groot."

2. Draait de digitale meter nog terug voor wie nu al zonnepanelen heeft?

Ja, ook de digitale elektriciteitsmeter kan terugdraaien voor wie nu al zonnepanelen heeft, maar hij doet dat op een slimme manier. Bij de klassieke mechanische meters zag je je verbruik echt terugdraaien, bij de digitale gaat dat anders. Wat je hebt verbruikt staat af te lezen op de afnameregisters, wat je hebt geïnjecteerd zie je op de injectieregisters. 

Op het einde van het jaar worden die verrekend en het geïnjecteerde deel afgetrokken van het opgenomen deel. Als je oude mechanische meter dus vervangen wordt door een digitale meter blijft het systeem van de terugdraaiende teller automatisch behouden.

(Lees verder onder de foto)

3. Als ik midden in het jaar een digitale meter krijg, ben ik de energie die ik op het net heb gezet dan kwijt?

Luisteraar Sofie De Witte uit Ieper maakt zich er zorgen over. Ze heeft zonnepanelen en wekt in de lente en in de zomer veel stroom op. Ze zet dan veel energie op het net. Maar in de herfst en in de winter wil ze die er natuurlijk afhalen. Maar nu heeft Fluvius een digitale meter geplaatst en nu vreest Sofie dat ze de stroom die ze zelf heeft opgewekt niet meer kan recupereren.

Björn Verdoodt van Fluvius: "Klopt niet, Sofie is die opgewekte energie van dit jaar niet kwijt. Maar die herberekening gebeurt pas op de eindafrekening van Sofie. Men gaat de komst van de digitale meter vereenzelvigen met het verliezen van bepaalde voordelen en dat is dus niet correct."

Waar je wel moet voor opletten is dat je op het moment dat je de digitale teller krijgt je tarief niet mag veranderen. Bijvoorbeeld overstappen van dag/nachttarief naar een volledig dagtarief. Want in zo’n geval raak je het voordeel van je opgewekte energie van dat jaar wel kwijt.

4. Kan ik een digitale meter weigeren?

Veel eigenaars van zonnepanelen staan weigerachtig tegenover de installatie van zo'n digitale meter. Maar weigeren om hem te laten installeren is geen optie, zegt Björn Verdoodt.

"Wie weigert, doet dat vaak uit onwetendheid. Omdat ze niet weten dat de plaatsing gratis is of omdat ze denken dat ze voordeel van de terugdraaiende teller gaan verliezen. Maar nadat ze de hele uitleg hebben gekregen, zijn ze vaak wel overtuigd van het nut."

Meest gelezen