3 agenten gewond bij coronacontrole in Elsene, Justitieminister: "Seponering wegens geen prioriteit niet meer toelaten"

In de Brusselse gemeente Elsene zijn drie agenten van de lokale politie gewond geraakt bij een coronacontrole. Een man verzette zich tegen die identiteitscontrole en daarom probeerde de politie hem op te pakken. De agenten werden toen aangevallen door omstanders. De vakbonden vinden het schandalig dat de vermoedelijke daders al zijn vrijgelaten. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) belooft vervolging als blijkt dat ze strafbare feiten hebben gepleegd.

De agenten die in Elsene bij een coronacontrole werden aangevallen kregen trappen en slagen van de omstanders. "Eén collega is aan het hoofd gewond geraakt, een andere aan de hand", zegt Olivier Slosse van de Brusselse politie. "De drie zijn alvast een week arbeidsongeschikt."

Bij het incident werden uiteindelijk drie mensen opgepakt. "Wat duidelijk is, is dat het doen naleven van de coronamaatregelen, hier en daar de relaties onder druk zet tussen de politie en mensen in bepaalde buurten", zegt Slosse. "Maar dat belet ons niet om mensen te blijven aanspreken."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het is een schande dat er geen gevolg aan wordt gegeven

Carlo Medo, politievakbond NSPV

Politievakbond NSPV begrijpt dat mensen het moeilijker hebben in deze periode, maar vraagt dat mensen die de politie aanvallen, zwaarder worden bestraft. "Het is een schande dat er geen gevolg aan wordt gegeven", zegt Calo Medo van de vakbond. "De daders zijn vrijgelaten zonder enig gevolg."

Datzelfde NSPV stelt nu voor om een boetestaking te houden: geen boetes meer uitschrijven voor corona-overtredingen. "Je moet dat zien als een cry for help. We zitten aan het einde van ons Latijn, we zijn al jaren de boksbal", zegt hij in De Ochtend op Radio 1. "Dat moet gaan stoppen, het moet nu duidelijk worden hoe we het probleem gaan aanpakken. Je moet een aantal beslissingen durven nemen."

De drie verdachten zijn inderdaad weer vrijgelaten na verhoor. Minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) heeft daarover uitleg gevraagd aan het parket. "Als uit het onderzoek blijkt dat er strafbare feiten zijn gepleegd dan worden die mensen vervolgd, bestraft en veroordeeld", zegt hij in "De zevende dag". "We gaan niet meer toelaten dat parketten zaken seponeren omdat ze zeggen dat het geen prioriteit is of er geen tijd voor is."

Bekijk zijn reactie hieronder:

Videospeler inladen...

Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) noemt het incident "onaanvaardbaar". "Geweld kan nooit getolereerd worden, en al helemaal niet als het gepleegd wordt tegen leden van de politie- of hulpdiensten", schrijft ze op Twitter.

Bekijk de  reactie van minister Verlinden uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook incident in Sint-Joost

Ook in Sint-Joost-ten-Node is een coronacontrole uitgedraaid op een schermutseling tussen een man en een politieagente. Het incident gebeurde gisteravond in de Aarschotstraat,  waar een politiepatrouille moest toezien op het sluitingsuur van de nachtwinkels. Die patrouille merkte een samenscholing van een tiental personen op aan een nachtwinkel en vroeg hen om de plaats te verlaten.

"De meeste mensen gingen daarop in, maar één man deed dat niet", zegt politiewoordvoerster Audrey Dereymaeker. "Die man bleek ook geen mondmasker te dragen en weigerde zich te laten identificeren. Een vrouwelijke agente heeft daarop geprobeerd de man te arresteren, maar die heeft zich hevig verzet en is de agente beginnen slaan en trappen." De agente raakte gewond en is zeven dagen werkonbekwaam.

Een tweede politiepatrouille werd opgeroepen ter versterking, waarna de agenten erin slaagden de man te overmeesteren. Die probeerde in de worsteling nog het dienstwapen van de vrouwelijke agente te bemachtigen, maar slaagde daar niet in. De man werd overgebracht naar het commissariaat en bleek illegaal in België te verblijven. Hij werd na verhoor vrijgelaten en kreeg het bevel het grondgebied te verlaten.

Meest gelezen