New Kim met 1,6 miljoen euro duurste duivin ter wereld, hoogste bieder kocht eerder ook al recordduif Armando

New Kim, een topduivin van kwekers uit Berlaar in de provincie Antwerpen, is geveild voor een recordbedrag van 1,6 miljoen euro. Ze verpulvert daarmee het wereldrecord van vorig jaar als duurste online geveilde duif door de West-Vlaamse duif Armando. "De koper van New Kim is dezelfde als die van Armando", zegt Nikolaas Gyselbrecht van veilingsite Pigeon Paradise (PIPA) aan VRT NWS. "Hij gaat die twee wellicht koppelen."

Dit weekend en morgen worden op veilingsite PIPA alle duiven verkocht van een familie kwekers uit Berlaar. "In het totaal zijn er 445 duiven in die collectie", zegt Gyselbrecht. "De totale collectie staat momenteel op 3,7 miljoen euro, maar er zijn nog maar een aantal duiven geveild. Als veilinghuis hopen we dus dat daar nog een mooi stuk bij komt."

Bekijk  het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

Een aanzienlijk deel van die 3,7 miljoen euro is dus al voor één duif. Een anonieme Chinese koper legt 1,6 miljoen euro neer voor de duivin New Kim. Ze is daarmee de duurste geveilde duif. Het vorige record stond op naam van topduif Armando waarvoor 1,2 miljoen euro betaald was. "Normaal is een mannetjesduif meer waard, omdat daar meer nakomelingen mee kunnen gekweekt worden. Een vrouwtje is beperkt in het aantal eitjes", zegt Gyselbrecht. "In verhouding is New Kim dus nog duurder."

Opmerkelijk: de nieuwe eigenaar van New Kim is dezelfde koper die Armando indertijd gekocht had. "Hij gaat die twee nu wellicht koppelen", klinkt het bij Gyselbrecht. "Een soort koningskoppel van de duurste duiven bij elkaar. Het is alsof je de beste voetballer koppelt met de beste vrouwelijke voetballer. Genetisch gezien is dat fantastisch."

Dit bericht claimde initieel dat New Kim de duurste duif ooit was, maar dat is niet correct. New Kim is wel de duurste duif ooit verkocht in Europa, de duurste vrouwelijke duif ooit geveild én wereldwijd de duurste duif die online is geveild. Het bericht is dan ook in die zin aangepast.

Meest gelezen