"Veteranen van coronawinter" in opvallende Duitse campagnefilmpjes: "Zetel was onze frontlinie, geduld ons wapen"

De Duitse overheid heeft opmerkelijke campagnefilmpjes verspreid op sociale media om vooral jongeren te bereiken zodat ze de coronamaatregelen zouden volgen. In een parodie op oorlogsdocumentaires halen de zogezegde veteranen van de coronawinter van 2020 herinneringen boven. "We hebben gedaan wat van ons verwacht werd: niets."

Het cliché wil dat Duitsers geen humor zouden hebben, maar met deze campagnefilmpjes lijken ze toch het tegendeel te bewijzen. De video’s zijn een parodie op oorlogsdocumentaires waarin veteranen of slachtoffers herinneringen bovenhalen aan de oorlog. In de video’s zijn de zogezegde veteranen van deze coronawinter te zien.

Zo komt Anton Lehmann, een oudere man, aan het woord die naar eigen zeggen 22 jaar was en student toen de tweede coronagolf losbarstte. "De toekomst van het land lag in onze handen", vertelt hij in het Duits. "We hebben al onze moed verzameld en gedaan wat van ons verwacht werd: niets." Tussendoor zijn beelden te zien van de jonge Anton die op de zetel zit tv te kijken. "Onze zetel was onze frontlinie. Geduld ons wapen. We zijn helden geworden in die coronawinter van 2020."

Bekijk de video (in het Duits) hieronder:

Een tweede video focust op zijn partner Luise Lehmann. "We bleven thuis, ontmoetten zo weinig mogelijk mensen en verhinderden daarmee de verspreiding van het coronavirus", zegt ze terwijl ze in een fotoalbum met mondmaskerfoto’s bladert. Er zijn ook beelden te zien van de jonge Luise en Anton die samen fastfood eten en tv kijken. "Mensen vragen ons soms hoe de jeugd dat toch heeft volgehouden en zo dapper is thuisgebleven. Wel, in bijzondere tijden heb je bijzondere helden nodig. En dat waren we."

Bekijk de video (in het Duits) hieronder:

De video’s worden verspreid met de hashtag #besonderehelden, bijzondere helden. Aan de reacties op sociale media te zien, kunnen veel mensen de campagnevideo’s alvast smaken. Door ondertitelde versies hebben ook veel niet-Duitstaligen de video’s al gezien. Al klinkt er hier en daar ook wel kritiek en zou het van slechte smaak getuigen dat net de Duitse overheid een parallel trekt met een oorlog.

Hieronder vindt u de twee video's ook met Engelse ondertitels:

Meest gelezen