Hoofd van de Griekse god Hermes duikt op bij wegenwerken in Athene

Vrijdag is bij werken in de Griekse hoofdstad Athene een marmeren hoofd van de god Hermes ontdekt. Het ministerie van Cultuur is erg tevreden met de nieuwe archeologische vondst onder het voetpad van een drukke winkelstraat. Hermes of Mercurius was de bode van de Griekse goden en de beschermer van de reizigers.

AFP or licensors

Het beeld werd op een diepte van 1,3 meter ontdekt tijdens het opbreken van het voetpad van de Aioloustraat in het centrum van Athene. Het zou dateren van het einde van de vierde tot het begin van de derde eeuw voor Christus, ongeveer rond 300 voor Christus dus toen Griekenland onder Macedonische controle stond.

Het hoofd is  vrij goed bewaard en stelt de god Hermes op latere leeftijd voor. Dergelijke hoofden werden vaak op pilaren op kruispunten geplaatst. Het beeld zal voorlopig worden ondergebracht in een opslagplaats van de Dienst voor Oudheden in Athene.

Hermes was in de Griekse mythologie de zoon van de oppergod Zeus en de nimf Maia. Hij werd vereerd als de bode die boodschappen van de goden overbracht en als patroon van de reizigers en de dieven. Bij de Romeinen werd hij gelijk gesteld met hun god Mercurius die daar eerder als god van de handel werd beschouwd.

Meest gelezen