Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Interim-president Manuel Merino neemt ontslag na vier dagen: politieke chaos in Peru lijkt compleet

In het Zuid-Amerikaanse land Peru heeft Manuel Merino na amper vier dagen ontslag genomen. Hij is de tweede president op een week tijd die moet opstappen te midden van massaal straatprotest. 

Er worden wel meer presidenten de laan uitgestuurd in Peru, maar twee op nog geen week tijd is zelfs in Lima veel. De crisis begon maandag toen de populaire centrumfiguur Martin Vizcarra na beschuldigingen over corruptie als president ontslag moest nemen. Vizcarra ontkent die aantijgingen en was zelf een campagne tegen de corruptie begonnen. Dat heeft hem wel in conflict gebracht met een groot deel van de parlementsleden.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

Donderdag is de centrumrechtse parlementsvoorzitter Manuel Merino dan aangetreden als interim-president. Dat leidde echter opnieuw tot veel straatprotest en daarbij kwam het tot geweld met drie doden en een honderdtal gewonden tot gevolg. 

De betogers verweten Merino een machtsgreep gepleegd te hebben en bleven massaal op straat komen in de hoofdstad Lima en in andere steden. Ze kregen daarbij de steun van linkse partijen uit het parlement. 

Naar verluidt zou ook Merino niet geheel de steun van zijn achterban hebben gehad en dus trekt hij na enkele dagen van protest zijn conclusies. Hoe het nu verder moet in het totaal verscheurde land is niet duidelijk. De politieke spanningen doen de economie alleszins geen goed, zeker niet nu ook de coronacrisis het land heeft getroffen. De voorbije dagen is de koers van de munt, de Peruviaanse sol, tot recordlaagten gedaald tegenover de andere munten en moest de centrale bank tussenbeide komen. Peru telt 32 miljoen inwoners en is de op een na grootste producent van koper ter wereld.

Meest gelezen