Belga

Viroloog Van Gucht: "Straks meer bevestigde besmettingen door extra testen", Oxfordvaccin "dicht bij eindmeet" 

Nog altijd draaien de ziekenhuizen op volle toeren om alle coronapatiënten verzorgd te krijgen, maar de piek daar ligt nu wel duidelijk in het verleden. Er liggen nu bijna 1.000 COVID-19-patiënten minder in het ziekenhuis dan begin deze maand. Binnenkort zal het aantal bevestigde besmettingen weer stijgen, want we gaan weer mensen zonder symptomen testen. Volg hier alle corona-updates van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ook Oxford-vaccin dicht bij de eindmeet

Afgelopen week was er goed nieuws van BioNTech-Pfizer: hun vaccin is bijna af en belooft een effectiviteit van meer dan 90 procent. Ook het vaccin dat Oxford ontwikkelt staat dicht bij de eindmeet. Dat zegt Bruno Holthof CEO Oxford University Hospitals in "De zevende dag". "We hebben pas een vaccin als een regelgevende overheid een vaccin goedkeurt", legt hij uit. "Er zijn een drietal vaccins dicht bij zo’n goedkeuring: BioNTech-Pfizer, Oxford-AstraZeneca en Moderna."

Voor het Oxford-vaccin is een gewone koelkast voldoende, zoals bij het griepvaccin


Het Oxford-vaccin maakt volgens Holthof net als dat van Pfizer en Moderna gebruik van het "stekeleiwit" van het coronavirus. "Het virus gebruikt dat stekeleiwit om de cellen binnen te dringen", zegt hij. Dat het Pfizer-vaccin een beschermingsgraad van 90 procent behaalt, is volgens Holthof dan ook goed nieuws voor die twee andere vaccins die hetzelfde eiwit viseren. "Het betekent dat het eiwit een juiste keuze was."

Het grootste nadeel voorlopig van het vaccin van Pfizer is dat het op -70 graden Celsius moet worden getransporteerd. "Voor het Oxford-vaccin is een gewone koelkast voldoende, zoals bij het griepvaccin", zegt Holthof. "Dat betekent dat het logistieke probleem minder groot is voor dit vaccin." Al onderlijnt hij dat zo’n ultrakoude keten -zoals nodig voor het Pfizer-vaccin- zeker in Europa haalbaar is. "Dat is natuurlijk heel verschillend in Afrika, Zuid-Amerika en sommige Aziatische landen. Je mag niet vergeten dat we 6 miljard mensen moeten vaccineren."

Bekijk hieronder het gesprek uit "De zevende dag":

Video player inladen...

"Aantal bevestigde besmettingen gaat stijgen door wijziging teststrategie"

Viroloog Steven Van Gucht van gezondheidsinstituut Sciensano reageert tevreden op de nieuwe teststrategie van de overheid. Over een week kunnen ook mensen die geen symptomen van COVID-19 hebben, zich weer laten testen als ze in contact zijn gekomen met iemand die besmet is. De voorbije weken was dat niet mogelijk omdat er te weinig tests beschikbaar waren.

“Je mag niet vergeten dat 20 tot 30 procent van de mensen nooit symptomen ontwikkelt. Die vonden we niet meer, omdat ze niet meer getest werden. Nu we hen weer gaan testen, is dat goed nieuws voor de strijd tegen de epidemie. We kunnen dat nu ook doen omdat er veel minder besmettingen zijn. Eind oktober zaten we aan meer dan 20.000 besmettingen per dag. Als je rekent dat je voor elke besmetting nog 3 nauwe contacten moet testen, dan kom je op 60.000 tests uit. Nu vinden we 5.000 besmettingen per dag, wat ons 15.000 extra tests oplevert. Dat valt al een stuk beter mee. En anderzijds is de testcapaciteit intussen verder uitgebouwd.”

Als er opnieuw meer getest wordt, betekent dat wel dat het aantal ontdekte besmettingen opnieuw zal stijgen. “Daar moeten we rekening mee houden”, zegt Van Gucht. “Bovendien zullen we rond datzelfde moment ook de eerste effecten zien van de heropening van de scholen. Dus we gaan goed uit elkaar moeten houden wat het effect is van de extra tests en wat het effect is van de scholen. Maar dat is mogelijk.”

VS gaan van 10 naar 11 miljoen besmettingen in nog geen week tijd

In de Verenigde Staten zijn nu al meer dan 11 miljoen besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit gegevens van de Johns Hopkins universiteit. Nog geen week geleden ging de VS voorbij de grens van 10 miljoen besmettingen. Sinds het begin van de pandemie zijn er nog nooit zo snel 1 miljoen besmettingen bijgekomen in de Verenigde Staten.

Vaccin dat Sanofi ontwikkelt zal "in koelkast" kunnen bewaard worden

Het vaccin tegen COVID-19 dat de Franse groep Sanofi ontwikkelt voor verdeling in juni 2021, hoeft niet in de diepvriezer bewaard te worden, zo heeft de voorzitter van Sanofi Frankrijk, Olivier Bogillot,  op de nieuwszender CNews gezegd.

Het vaccin dat het Amerikaanse bedrijf Pfizer en het Duitse BioNTech ontwikkelen, ligt op kop maar moet bij min 70 graden Celsius bewaard worden. "Ons vaccin zal zoals het griepvaccin zijn, u kan het in uw koelkast leggen", benadrukte Olivier Bogillot op CNews. "Het zal een voordeel zijn voor sommige landen."

Het vaccin kan "vanaf de maand juni 2021" verdeeld worden, aldus nog Bogillot. De resultaten van de tests in fase 2 "op honderden zieken" worden wellicht eind december bekendgemaakt en zijn momenteel niet "negatief", preciseerde de voorzitter.

Boris Johnson gaat in quarantaine na contact met besmette persoon

De Britse premier Boris Johnson is in afzondering gegaan na een contact met een persoon die positief heeft getest op COVID-19, zo heeft een woordvoerder van Downing Street gemeld.

De Britse regeringsleider, die enkele maanden geleden zelf ziek was als gevolg van het coronavirus, voelt zich "goed" en heeft "geen enkel symptoom" van de ziekte, preciseerde de woordvoerder. Dat tweette Johnson ook later op de avond zelf.

Hij voegde eraan toe dat de premier vanuit Downing Street blijft voortwerken, onder meer "aan het antwoord van de regering op de pandemie van het coronavirus".

Politie grijpt in bij lockdownfeestjes na meldingen in Genoelselderen en Bolder bij Riemst

De lokale politie van de zone Bilzen-Riemst-Hoeselt heeft in afgelopen nacht de handen vol gehad met meldingen van lockdownfeestjes in Genoelselderen en Bolder (Zichen-Zussen-Bolder) bij Riemst. In Genoelselderen kregen tien personen een coronaboete van 250 euro. In een loods in Bolder werden vijf feestvierders op de bon geslingerd.

Franse katholieken manifesteren tegen verbod op fysieke misvieringen

In verschillende steden in Frankrijk zijn enkele honderden katholieke gelovigen op straat gekomen om te protesteren tegen de coronamaatregel die fysieke misvieringen in de kerk op dit moment verbiedt. "Een misviering is voor ons christelijke leven essentieel, we kunnen niet ten volle ons geloof beleven zonder deel te nemen aan de eucharistie", klinkt het.

Priesters mogen in Frankrijk wel degelijk een mis houden, maar dan zonder publiek in het kerkgebouw. "De regering begrijpt niet dat het voor een christen niet volstaat om enkel thuis te bidden", vertelt pastoor Guillaume Touche.

In Bordeaux hebben enkele manifestanten geknield op straat om te bidden, wat niet toegelaten is. Zij worden morgen verwacht op het politiecommissariaat. Dat gebeurde vrijdagavond ook voor de kerk Saint-Sulpice in Parijs en bovendien werden de regels van social distancing niet gerespecteerd volgens de politie, wat ertoe leidde dat in de Franse hoofdstad een geplande manifestatie op dezelfde plaats vandaag verboden werd.

AFP or licensors

"Veteranen van de coronawinter" in opvallende preventiefilmpjes: "Onze zetel was onze frontlinie, geduld ons wapen"

De Duitse overheid heeft opmerkelijke campagnefilmpjes verspreid op sociale media om vooral jongeren te bereiken zodat ze de coronamaatregelen zouden volgen. In een parodie op oorlogsdocumentaires halen de zogezegde veteranen van de coronawinter van 2020 herinneringen boven. "We hebben gedaan wat van ons verwacht werd: niets."

Lees meer in dit bericht:

Jaarlijkse 11.11.11-campagne haalt slechts derde op van resultaat vorig jaar

De jaarlijkse 11.11.11-campagne heeft dit jaar slechts een derde opgehaald van het resultaat van vorig jaar. In 2019 zamelden vrijwilligers met hun fondsenwervingsacties nog 1,2 miljoen euro op, dit jaar zou de opbrengst tussen de 300.000 en 400.000 euro liggen. De campagne wordt daarom de volgende weken voorgezet, meldt 11.11.11.

Normaal gezien zetten plaatselijke 11.11.11-groepen en vrijwilligers tussen 1 en 11 november jaarlijks talrijke acties op. Dit jaar kon slechts een klein aantal van die activiteiten doorgaan, door corona. Maar volgens 11.11.11 was er niettemin veel creativiteit te merken. "We zijn erg fier op wat onze vrijwilligers hebben gerealiseerd", zegt 11.11.11-directeur Els Hertogen.

Maar financieel vielen de resultaten dus tegen. En dat betekent een "zware tegenslag die op termijn gevolgen zal hebben voor de changemakers in onze partnerlanden, die in deze coronatijden extra uitgedaagd worden". De volgende weken loopt de fondsenwerving daarom door en 11.11.11 roept iedereen op om de komende weken te blijven doneren om het verlies te beperken. "Ook al kunnen we elkaar niet fysiek ontmoeten, online onze solidariteit tonen kan nog steeds", aldus 11.11.11.

Agente aangevallen bij coronacontrole in Sint-Joost-ten-Node

In de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node is gisteravond een politieagente aangevallen bij een coronacontrole in de Aarschotstraat, waar een politiepatrouille moest toezien op het sluitingsuur van de nachtwinkels. Die patrouille merkte een samenscholing van een tiental personen op aan een nachtwinkel en vroeg hen om de plaats te verlaten.

"De meeste mensen gingen daarop in, maar één man deed dat niet", zegt politiewoordvoerster Audrey Dereymaeker. "Die man bleek ook geen mondmasker te dragen en weigerde zich te laten identificeren. Een vrouwelijke agente heeft daarop geprobeerd de man te arresteren, maar die heeft zich hevig verzet en is de agente beginnen slaan en trappen."

Een tweede politiepatrouille werd opgeroepen ter versterking, waarna de agenten erin slaagden de man te overmeesteren. Die probeerde in de worsteling nog het dienstwapen van de vrouwelijke agente te bemachtigen, maar slaagde daar niet in. De man werd overgebracht naar het commissariaat en bleek illegaal in België te verblijven. Hij werd na verhoor vrijgelaten en kreeg het bevel het grondgebied te verlaten.

De agente raakte bij het incident gewond en is zeven dagen werkonbekwaam.

Minister van Wonen Diependaele vraagt om huisbezoeken weer toe te laten

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) vraagt om toch opnieuw huisbezoeken toe te staan voor makelaars. Sinds het begin van de lockdown is dat verboden. Gisteren kwam er een kleine bijsturing van de FAQ -de interpretatie van het ministerieel besluit- waardoor mensen in problematische huisvestingssituaties toch een huisbezoek zouden kunnen doen, maar dat blijft te beperkt, zegt minister Diependaele.

Het gaat dan om mensen die door intrafamiliaal geweld, een echtscheiding of een dreigende CO-vergiftiging op zoek willen naar een nieuwe woning, maar die kans niet krijgen


"Heel wat mensen in een kwetsbare positie worden nog meer in de problemen gestopt", legt hij uit aan VRT NWS. "Het gaat dan om mensen die door intrafamiliaal geweld, een echtscheiding of een dreigende CO-vergiftiging op zoek willen naar een nieuwe woning, maar die kans niet krijgen." Diependaele onderlijnt dat de protocollen die met de sector waren afgesproken nochtans meermaals zijn goedgekeurd door de virologen. "De logica ontgaat mij helemaal."

Eerder dit weekend werd duidelijk dat de Raad van State de aanvechting van de immosector van het verbod op huisbezoeken bij hoogdringendheid heeft verworpen. De Raad van State ziet de hoogdringendheid ervan niet in en spreekt zich voor alle duidelijkheid dus niet ten gronde uit over de inhoud.

Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland opnieuw gedaald

In Duitsland is het aantal nieuwe coronabesmettingen voor de tweede dag op rij gedaald. Van zaterdag op zondag kwamen er 16.947 gevallen bij, meldt het Robert Koch Instituut (RKI). Dat zijn er bijna 5.500 minder dan een dag eerder, toen er 22.461 gevallen werden gemeld.

De afgelopen dagen werden recordaantallen nieuwe besmettingen geregistreerd in Duitsland, waar sinds twee weken een gedeeltelijke lockdown van kracht is. Onder meer restaurants en musea moeten tot het eind van de maand gesloten blijven.

De Duitse minister van Economische Zaken Peter Altmaier waarschuwde dat het land nog wel vier tot vijf maanden te maken krijgt met coronamaatregelen. "Het aantal besmettingen is nog veel te hoog, veel hoger zelfs dan twee weken geleden", zei hij in de krant Bild am Sonntag. "Veel mensen hopen nu op loslaten van de beperkingen, dat restaurants en bioscopen weer open kunnen, maar gezien het nog te hoge aantal besmettingen hebben we weinig bewegingsruimte."

Morgen wordt bekeken of de gedeeltelijke lockdown genoeg effect sorteert, of dat strengere maatregelen nodig zijn. Omdat meer dan 300.000 scholieren in quarantaine zitten, groeit de roep om scholen te sluiten of om meer onderwijs online te gaan geven.

Het totale aantal besmettingen in Duitsland bedraagt nu 790.503. In de laatste 24 uur overleden nog eens 107 personen in Duitsland aan de gevolgen van Covid-19. Het totale dodental in de Bondsrepubliek komt daarmee op 12.485.

Scholen krijgen "eigen teststrategie", zegt minister Weyts

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is "een eigen teststrategie" aan het opstellen voor de scholen. "Met de Vlaamse regering hebben we vier miljoen sneltests besteld, ik denk dat we er daar een miljoen van nodig hebben en dat is toegezegd. Ik vraag ook aan de federale regering dat Rode Kruis-vrijwilligers die sneltesten zouden mogen afnemen ", zegt hij in "De zevende dag". 

Lees hier meer:

Wie krijgt straks als eerste coronavaccin? En moet dat verplicht worden

Wie moet als eerste een coronavaccin krijgen? Het zorgpersoneel? De kwetsbare groepen? De ouderen of net de jongeren? Het zijn enkele van de (vele) ethische vragen die leven, nu een vaccin stilaan echt in zicht komt. "Het is goed dat het debat hierover opgestart is, want het is geen eenvoudige zaak", benadrukt Ignaas Devisch, professor medische filosofie en ethiek. 

Lees hier het hele artikel:

Tien twintigers betrapt op lockdownfeestje in Essen, net toen de pizza's geleverd werden

Gisterenavond zijn tien twintigers betrapt op een lockdownfeestje in het groengebied de Wildertse Duintjes in Essen in de provincie Antwerpen. "Op het moment dat onze ploegen aankwamen werden er juist pizza's geleverd", klinkt het in een persbericht van de politie. "Er konden eerst maar 4 personen aangetroffen worden, maar nadien werden er nog eens 6 personen uit de struiken gehaald."

Lees meer in dit bericht:

Juweliers willen klanten binnen ontvangen: "Veiligheidsrisico op straat"

Juweliers vragen de regering om een uitzondering op de coronamaatregelen zodat ze weer klanten in hun zaak kunnen ontvangen. Afhalingen aan de deur zijn te onveilig, zegt sectorfederatie Ars Nobilis.

Ars Nobilis denkt dat een verkoop van juwelen en uurwerken in een juwelierszaak veilig kan gebeuren, met toepassing van een strikt protocol: op afspraak en met gesloten deuren, en met niet meer dan een of twee klanten tegelijk in de zaak.

De sector haalt naar eigen zeggen meer dan de helft van zijn omzet in de zeven weken voor en tijdens de eindejaarsfeesten. Dat verlies kan nadien niet worden goedgemaakt, zegt de beroepsfederatie. "Verschillende juweliers verklaren dat het niet mogelijk zal zijn om te overleven als ze tot 13 december moeten gesloten blijven."

Meest gelezen