Minister van Onderwijs Weyts werkt aan aparte teststrategie voor scholen: "Miljoen sneltests nodig en toegezegd"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is "een eigen teststrategie" aan het opstellen voor de scholen. "Met de Vlaamse regering hebben we vier miljoen sneltests besteld, ik denk dat we er daar een miljoen van nodig hebben en dat is toegezegd. Ik vraag ook aan de federale regering of Rode Kruis-vrijwilligers die sneltesten zouden mogen afnemen", zegt hij in "De zevende dag". 

Morgen heropenen de scholen na een langere herfstvakantie van twee weken. Niet iedereen kijkt daar met een even gerust hart naar, de voorbije week klonk er vanuit de ziekenhuizen kritiek dat het "te vroeg" is. "We moeten moeilijke keuzes maken", geeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) toe. "Maar ik vind het mijn taak om de opleidingen te garanderen. We doen dat bovendien niet roekeloos, er gelden strenge veiligheidsmaatregelen. Er zijn twee zekerheden: kinderen zijn niet de motor van de epidemie en als we de scholen sluiten is dat nefast voor het welzijn en de veiligheid van kinderen en creëert dat een leerachterstand."

Het heropenen van de scholen gebeurt niet roekeloos

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts

Eigen teststrategie voor het onderwijs?

Weyts wil ook kort op de bal spelen en is naar eigen zeggen een teststrategie aan het ontwikkelen voor het onderwijs. "We hebben met de Vlaamse regering vier miljoen sneltests besteld. Wij denken dat we er iets meer dan een miljoen nodig hebben en dat is toegezegd, dat is geen probleem." 

Hij wil ook het Rode Kruis inschakelen om de tests af te nemen. "Nu is dat nog een medische handeling, die enkel verricht kan worden door medisch geschoolden. Die sneltests afnemen, is niet zo moeilijk. Ik wil dus aan minister van Volksgezondheid Vandenbroucke vragen dat vrijwilligers van het Rode Kruis die ook mogen afnemen, zo kunnen we het zorgpersoneel ontlasten." Bij het kabinet-Vandenbroucke klinkt intussen dat ze de vraag inderdaad ontvangen hebben en dat ze daarop zullen ingaan. Rode Kruis-vrijwilligers zullen dus binnenkort sneltests kunnen en mogen afnemen. Minister Weyts wil over twee weken met een eerste proefproject komen.

Ik wil dus aan minister van Volksgezondheid Vandenbroucke vragen dat vrijwilligers van het Rode Kruis ook sneltests mogen afnemen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts

Hoe Weyts dat precies ziet? "Op dag 1 een test, na 5 dagen toch ook een klassieke PCR-test, om zeker te zijn. Als die allebei negatief zijn, moet er twee dagen later een opheffing van de quarantaine zijn."

Weyts: "Geen voorstander van mondmaskers bij kinderen onder de 12 jaar"

Er gaan ook hier en daar stemmen op om mondmaskers te verplichten bij kinderen jonger dan 12 jaar. Maar dat ziet Weyts niet graag gebeuren: "We gaan de vinger uiteraard aan de pols houden, maar ik ben daar geen voorstander van. Ik zie dat liever niet gebeuren. Kan je dat zelfs handhaven?", vraagt hij zich af. 

In de krant "De zondag" klonk er ook kritiek op de laptops die de scholen krijgen. Die zouden immers betaald worden met het ICT-budget van volgend jaar. "We hebben het budget opgetrokken tot 375 miljoen euro, dat is tien keer meer dan de 32 miljoen euro van de afgelopen jaren. Dus er is inderdaad een voorafname op dat budget, maar er komen wel nog extra middelen. Volgende week vertrekken er al 7.500 laptops, de week erna nog eens zoveel."

Rode Kruis: "Wordt veel werk, maar we kunnen dat"

Rode Kruis Vlaanderen bevestigt dat het intussen een vraag heeft gekregen om mee te werken aan de sneltests op school: "We gaan de komende dagen bekijken wat die vraag concreet is, en hoe we daar op kunnen ingaan", zegt woordvoerster Ine Tassignon. "We willen absoluut helpen waar het nodig is, en dat kunnen we ook op korte termijn. Wellicht zal het een grote klus zijn, waarvoor we veel mensen moeten inschakelen. Maar tijdens deze gezondheidscrisis hebben we al een aantal keer getoond dat we dat kunnen, bijvoorbeeld door bij te springen in de woonzorgcentra."

Bekijk hier het hele gesprek met minister Weyts in "De zevende dag":

Video player inladen...

Meest gelezen