foto: Radio 2

Nieuwe boogbrug van 1.000 ton staal geplaatst in Lummen

In Genenbos (Lummen) is zondag de nieuwe boogbrug over het Albertkanaal ingevaren. De nieuwe brug past in het plan van het verhogen van de bruggen over het kanaal, zodat er meer vracht kan geladen worden op de schepen. 

Het gaat in Lummen om een brug van 1.000 ton staal. Een huzarenwerk, volgens Frieda Brepoels van de Vlaamse Waterweg, om die te installeren. "Het is toch altijd een heel spektakel. De vorige brug is nog maar 5 maanden geleden afgebroken. Dan is er een nieuwe brug gemonteerd in een atelier. De stukken zijn dan naar deze locatie vervoerd over het water. En dan in constructie gezet." En dan volgt nog een minutieus werk: de brug op de brughoofden monteren. Als alles goed gaat met de verdere afwerking, dan kunnen auto's in maart over de brug rijden, fietsers kunnen er misschien al in januari over, als dat veilig kan. Er wordt voor hen een extra inspanning gedaan, want de brug is een belangrijke verbinding in de buurt. 

Het invaren van een nieuwe brug is spectaculair en lokt meestal heel wat kijklustigen. Maar door corona is dat niet ideaal. Kijkers konden thuis wel alles live volgen op een livestream. Ze konden zien dat het invaren van de brug goed verliep, en dat ondanks het winderige weer. 

98 miljoen euro

Alle 62 bruggen over het Albertkanaal worden verhoogd zodat de schepen meer vracht kunnen vervoeren over het water, en zodat er minder vrachtwagens over de wegen moeten rijden. 

Het einde begint in zicht te komen: 43 van de 62 bruggen zijn al verhoogd en 14 andere bruggen zijn in uitvoering. Eind 2022 zou alles klaar moeten zijn. "We maken voor de Vlaamse Waterweg ook extra middelen vrij om dit mogelijk te maken", zegt minister Lydia Peeters (Open VLD). "In 2021 komt er een bedrag van 98 miljoen naar de Vlaamse Waterweg om te investeren in het verhogen van de bruggen." 

Meest gelezen