Overlijden Simoens doet Vlaanderen terugdenken aan zondagavond en "Vragen staat vrij": "Het is zondag nu. En stil"

Lutgart Simoens is niet meer, de legendarische presentatrice van onder meer "Vragen staat vrij" op Radio 2 de zondagavond. Heel wat Vlamingen herinneren zich de stem van Simoens en halen warme herinneringen op bij haar overlijden.

Het is intussen al 27 jaar geleden dat Lutgart Simoens voor het laatst "Vragen staat vrij" presenteerde, maar heel wat mensen zijn haar stem duidelijk nog niet vergeten. VRT-journalist Xavier Taveirne op Twitter: "Zondagavond. [...] We luisterden naar Vragen Staat Vrij. Het is zondag nu. En stil. Rust zacht."

Collega Wim De Vilder vult aan: "Vragen Staat Vrij is voor mij de zondagse avondlijke rit van thuis naar mijn kot. Lutgart Simoens weerklonk uit de autoradio van mijn vader."

Radiopresentator Sven Ornelis heeft het over de "mooiste stem" uit zijn jeugd. Ook hij herinnert zich hoe hij de zondagavond "bij Pepe Pierke en Meme Julia" luisterde naar het programma van Lutgart Simoens op Radio 2.

"Rouwen staat vrij", maakt sportjournalist Karl Vannieuwkerke ervan. 

Ook Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) zegt Lutgart Simoens vaarwel. "Afscheid van een grande dame van de radio", schrijft Dalle op Twitter.

Pedagoog Pedro De Bruyckere refereert zoals vele anderen aan de zondagavond. "Het is donker en de stem van de engel van Vlaanderen zwijgt voor altijd." Ook professor Media Michaël Opgenhaffen houdt naar eigen zeggen heel wat mooie jeugdherinneringen over aan de "zondagavonden bij mijn pit en pépé". 

Kim Debrie - een van de bekendste stemmen van Radio 2 van het moment - reageert emotioneel op Facebook. "De liefste. De zachtste. Liefste Lutgart, het was een hele grote eer om jou gekend te hebben, om in jouw voetsporen te mogen treden, om zelfs sàmen met jou gepresenteerd te hebben. "

"De radio in Vlaanderen is vanaf nu een weeskind", reageert Guy De Pré. 

Morgen brengt Radio 2 van 13 uur tot 15 uur een speciale uitzending van "De Prehistorie", die volledig gewijd is aan Lutgart Simoens. Presentator van dienst is Guy De Pré.

Bekijk de reactie van Guy De Pré:

Video player inladen...

Het gemeentebestuur van Edegem heeft een online rouwregister geopend voor Lutgart Simoens. De radiocoryfee was sinds 2018 ereburger van Edegem - ze was zelfs de eerste die die eer te beurt viel.

Het gemeentebestuur van Edegem betuigt zijn medeleven aan de familie. "Rust zacht, Lutgart", zegt burgemeester Koen Metsu (N-VA) op Twitter. "De stem van Vlaanderen. Allereerste ereburger van Edegem. Ik zal onze koffietjes en ongelooflijke gesprekken nooit vergeten. Bedankt voor je warmte. We gaan je missen."

Meest gelezen