Videospeler inladen...

"Stranger" Bob Van Staeyen is overleden: "Zijn stem zal nooit meer weerklinken"

Bob Van Staeyen, die bekend was als lid van de Antwerpse groep "De Strangers" is zaterdag overleden, zo meldt de band zelf op Facebook. Van Staeyen werd 84.

"Bob is gisteren, 14 november 2020, overleden", laat de band De Strangers weten. "Zijn stem zal nooit meer weerklinken. Er rest alleen maar 'Antwarpe... De lichtjes oep de Schelde, den beiaard van den tore...'"

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Antwerps burgemeester Bart De Wever reageert verslagen op het nieuws. "Dat voelt voor mij echt als het einde van een tijdperk. De Strangers schreven de soundtrack van mijn jeugd", schrijft hij op Twitter. 

Robert - Bob - Van Staeyen, de Stranger met het kale hoofd en de karakteristieke snor, belandde in 1964 bij De Strangers als vervanger van Gust Torfs. De Strangers werden in de jaren '60 bekend met covers van bekende internationale hits, die ze herschreven met een tekst in het Antwerpse dialect. Dat leverde vooral grappige, soms melancholische en soms scherpe liedjes op. En die liedjes werden op hun beurt stevige hits, tot ver buiten Antwerpen.

Van Staeyen was een van de gitaristen van de band en hield zich later ook bezig met de financiële zaken.

De Strangers werden in 1952 opgericht. In 1964 verliet Gust Torfs de groep en werd hij vervangen door Bob Van Staeyen. Niet veel later werd het viertal beroemd met hun vaak satirische nummers zoals "Oh Mijnen Blauwe Geschelpte" (een cover van "Una Paloma Blanca" van George Baker Selection), "Schele Vanderlinden" (hun versie van "Gigi L'amoroso" van Dalida) , en "Bij de Rijkswacht" (of "In the Navy" van Village People). 

Lees voort onder de beelden: De Strangers worden opgenomen in de Eregalerij van Radio 2, in 2002. Ze brengen onder meer "Antwaarpe":

Videospeler inladen...

Hun versie van "Antwaarpe" (een cover van "Si tu t'appelles mélancolie" van Joe Dassin, en dat was weer een cover van "Please Tell Her (I Said Hello)", van Shepstone & Dibbens) werd zowat het officiële volkslied van alle Antwerpenaren. In dat nummer zong Bob de solostem.

Lees voort onder het verslag in de Rode Loper van 8 december 2003, waarin de Stangers hun archief overmaken aan het stadsarchief Antwerpen:

Videospeler inladen...

Behalve als zanger dook Bob ook af en toe op als acteur. Zo speelde hij Theo in de komische reeks "Benidorm" en was hij te zien in de VTM-reeks "De Strangorianen". Ook in "Zone Stad" en "Familie" had hij rolletjes. In 1991 werd hij door de Antwerpse Snorrenclub verkozen tot Snor van het Jaar.

Bob Van Staeyen was al een tijdje ziek. Enkele dagen geleden werd hij in het ziekenhuis opgenomen. Daar overleed hij zaterdag, hij werd 84. Hij laat een vrouw en een dochter na.

Op 7 december 2006 stelden de Strangers een DVD-box voor met hun liedjes in originele, of soms heringezongen versie. Kijk hier naar een fragment uit "De Rode Loper:"

Videospeler inladen...

Uit de oude doos: een fragment uit "Echo" van 2 september 1967. De Strangers zingen "Een paljaske van ne vent", hun versie van "Puppet on a string" waarmee Sandie Shaw - op blote voeten - het Eurovisiesongfestival van 1967 won voor het VK:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het journaalfragment naar aanleiding van het overlijden van Bob Van Staeyen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen