Video player inladen...

Strijders uit Tigray schieten raketten af op Eritrea: conflict in Ethiopië wordt nu internationaal

Vannacht zijn raketten neergekomen op de luchthaven van Asmara, de hoofdstad van Eritrea. Dat is een buurland van Ethiopië. Eritrea zou troepen hebben samengetrokken langs de grens met de provincie Tigray in het noorden van Ethiopië. De burgeroorlog in Ethiopië dreigt zich nu ook buiten dat land uit te breiden.

Gisteravond werden er explosies gemeld op de luchthaven van Asmara, de hoofdstad van Eritrea. Vandaag bevestigt Debretsion Gebremichael, de president van de Ethiopische provincie Tigray en van het TPLF-front, dat zijn troepen inderdaad Asmara beschoten hebben. 

Volgens hem wordt er ook gevochten langs de grens tussen de lokale troepen van de provincie Tigray en die van Eritrea. Er zijn op zijn minst berichten dat Eritrea troepen zou hebben samengetrokken aan die grens. 

Gisteren had Tigray ook al raketten afgevuurd op de luchthavens van Gondar en Bahir Dar in de aangrenzende Ethiopische provincie Amhara. Dat was een vergelding omdat de lokale milities van Amhara samen met het Ethiopische leger Tigray hebben aangevallen. 

Tigray en Eritrea zijn geen vrienden

Twee jaar geleden sloten de toen kersverse premier van Ethiopië premier Abiy Ahmed en president Isaias Afewerki uit Eritrea een vredesverdrag. Dat maakte een einde aan een lang conflict tussen beide landen en het leverde eerstgenoemde de Nobelprijs voor de Vrede op. Sindsdien kunnen beide leiders het vrij goed met elkaar vinden. (Lees verder onder de kaart).

De kaart toont de provincie Tigray die tussen Eritrea en de rest van Ethiopië ligt.

Het was al eerder gevreesd dat Eritrea eventueel van de recente aanval van het Ethiopische leger op Tigray gebruik zou maken om eigen rekeningen te vereffenen met de Tigreëers. Het TPLF of Volksbevrijdingsfront voor Tigray dat die gelijknamige Ethiopische provincie regeert, heeft namelijk een lange geschiedenis van vijandigheid met Eritrea. 

Als het conflict uitbreidt, vecht Tigray op twee fronten: in het noorden en in het zuiden

Werkten die in de jaren 70 en 80 samen tegen de marxistische dictatuur van Mariam Mengistu in Ethiopië, dan veranderde dat nadat Tigray daar de macht had overgenomen en Eritrea onafhankelijk was geworden. Vooral tussen 1998 en 2000 woedde er een erg bloedige grensoorlog tussen het door Tigray geleide Ethiopië en Eritrea. Nadat de macht in Ethiopië verschoof van Tigray naar huidig premier Abiy Ahmed, is dat echter veranderd.

Tigray is de meest noordelijke provincie in Ethiopië en deelt een lange grens met Eritrea. Als het conflict oplaait dan zitten de troepen van Tigray te vechten op twee fronten: in het noorden tegen Eritrea en in het zuiden tegen het Ethiopische leger en verwante milities. Hoe dan ook lijkt de oorlog zich nu ook al vrij snel buiten Ethiopië uit te breiden.

Vandaag meldt de Ethiopische Mensenrechtencommissie overigens een nieuw bloedbad onder burgers, deze keer niet in Tigray, maar in de westelijke regio Benishangul-Gumuz, die zelfs niet grenst aan Tigray. Daar zouden 34 mensen uit een bus gehaald zijn en vermoord. In die regio zijn er spanningen tussen de lokale bevolking en ingeweken Amhara en Oromo's uit de naburige provincies. In september was er daar ook al een bloedbad. Mogelijk laaien de etnische spanningen op nu het Ethiopische leger troepen weghaalt uit andere regio's om te vechten in Tigray.

Rots van stabiliteit brokkelt af

Dat doemscenario kan grote gevolgen hebben. Ethiopië is met 110 miljoen inwoners een van de grootste landen in Afrika en na Nigeria het meest bevolkte. Het land kende de voorbije jaren een snelle economische ontwikkeling en het grote leger was een baken van stabiliteit in een erg woelige regio. (Lees verder onder de foto).

Een vrouw uit Tigray met haar kind in een opvangkamp in Soedan.
AFP or licensors

Naast een intrede van Eritrea in de burgeroorlog zou de Ethiopische regering ook besloten hebben om enkele honderden soldaten terug te trekken uit de Afrikaanse vredesmacht in buurland Somalië. Dat zou de strijd van die vredesmacht tegen Al Shabaab, een extreem-islamitische militie die banden heeft met het terreurnetwerk Al Qaeda, fors kunnen verzwakken. Indirect zou de toch al wankele stabiliteit van Somalië onder druk komen met alle gevolgen vandien. Als je dan weet dat Al-Shabaab ook terreuraanslagen uitvoert in het zuidelijke buurland Kenia, dan ziet u het plaatje.

Los daarvan dreigt nu ook dat andere buurland Soedan een golf vluchtelingen uit Tigray over zich heen te krijgen. Daar zouden nu al zeker 14.000 mensen en volgens sommige bronnen 19.000 mensen naartoe zijn gevlucht voor het geweld in eigen land. Soedan is straatarm, komt zelf uit een lange machtsstrijd waarbij een dictatuur is vervangen door een overgangsregime en kampt bovendien ook met een coronacrisis. Soedan en Egypte enerzijds en Ethiopië anderzijds zijn met getrokken messen tegenover elkaar inzake het water in de Blauwe Nijl die ontspringt in het Tana-meer in Ethiopië, maar waarover Ethiopië een grote dam bouwt.

Een laatste dreiging -en die geldt voor iedereen in het oosten van Afrika- is de zware sprinkhanenplaag die nu al maanden de voedselvoorraden en oogsten aan het verslinden is. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen