Wikimedia

Vliegt er een Afrikaanse zeearend boven Gooik?

In Gooik zou de voorbije dagen meermaals een Afrikaanse zeearend gespot zijn. Het dier waarvan de vleugels een reusachtige spanwijdte van meer dan twee meter hebben, werd onder andere opgemerkt door Hans Lenvain van opvangcentrum De Ark van Pollare: "Zo'n roofvogel hier hebben we nog nooit gezien." 

Een Afrikaanse zeearend is een roofvogel die vooral in het zuiden van Afrika voorkomt. De vogel valt op door zijn witte staart, kop en hals. Maar nog opmerkelijker zijn de vleugels, die hebben een spanwijdte van meer dan twee meter. Het beest zou begin november voor het eerst gespot zijn boven Gooik. "Begin november kreeg ik een melding binnen van een bijzondere arend in de buurt van Gooik", zegt Hans Lenvain van de Ark van Pollare. "Ik ben onmiddellijk gaan kijken en zag tot mijn verbazing een gigantische roofvogel, zoiets had ik nog nooit gezien."

Kenmerken

Hans is 99 procent zeker dat het om de Afrikaanse zeearend gaat. "De man die ons de aanwezigheid van de arend heeft gemeld, is iemand die jaren in Afrika heeft gewoond en het beest dus meermaals heeft gezien", vertelt Jan. "Ook hoe de arend eruit ziet, met zijn kenmerkende witte staart en kop, en de gigantische spanwijdte van zijn vleugels, tonen aan dat het hier echt wel om de Afrikaanse zeearend gaat." 

De kans is groot dat het hier gaat om een Afrikaanse zeearend  in gevangenschap, die nu ontsnapt is

Hans Lenvain, Ark van Pollare

Indien het inderdaad gaat over de Afrikaanse zeearend, is het nog maar de vraag, hoe het dier hier bij ons is terechtgekomen. "Het gebeurt nog dat we een exoot zien in België en in de meeste gevallen gaat het dan om een dier in gevangenschap, iemand die zo'n beest bij hem thuis heeft", verduidelijkt Lenvain. "Ik werd intussen al gecontacteerd door een organisatie uit de buurt van Namen, die sinds vorig jaar een Afrikaanse zeearend mist. Het dier ontsnapte tijdens een training. Maar of die echt van hen is, weet ik niet. Zij zullen nu komen kijken. Wie weet is het dier echt wel vanuit Afrika tot hier gevlogen en dan moeten wij ons afvragen hoe het beest hier kan leven, kan gedijen. "

Waar de arend precies gespot werd, wil ik niet kwijt, ik wil het dier beschermen

Hans Lenvain, Ark van Pollare

Waar de bijzondere arend de voorbije dagen werd gespot, wil Hans liever niet kwijt: "We moeten dat beest beschermen, we moeten ervoor zorgen dat niet iedereen plots afzakt naar dezelfde plaats en dat om het dier te beschermen. Herinner je nog het verhaal met de gieren in ons land? Daar stonden op een bepaald moment zoveel fotografen en mensen dat de dieren niet afkwamen op het eten dat hen werd aangeboden, waardoor ze vertrokken zijn. Dat willen wij geen tweede keer meemaken. Maar wie de arend  toevallig spot moet niet bang zijn, het beest valt geen mensen aan. Hij heeft het op kleinere dieren gemunt." 

Meest gelezen