Coronavaccin wordt gratis, maar niet verplicht: dit weten we al over het Belgische vaccinatiebeleid

Het toekomstige coronavaccin zal gratis zijn voor iedereen die in België woont of verblijft, maar wordt niet verplicht. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid beslist. De bedoeling is om minstens 70 procent van de bevolking te vaccineren. "Dat is belangrijk voor onze gezondheid, ons sociaal leven en voor de economie", zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) aan VRT NWS.

Er komt dus geen algemene vaccinatieplicht in ons land. Het toekomstige coronavaccin zal vrijwillig zijn en gratis voor alle Belgen (en niet-Belgen die in ons land verblijven). De bedoeling is om minstens 70 procent van de bevolking te vaccineren, minstens 8 miljoen Belgen. "We gaan de mensen moeten overtuigen dat het goede, effectieve en veilige vaccins zijn", zegt Vandenbroucke.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Wie eerst het vaccin krijgt, zal worden bepaald op basis van wetenschappelijke adviezen en een maatschappelijk debat. "Het lijkt evident dat je voorrang geeft aan wie werkt in ziekenhuizen en woonzorgcentra", zegt de minister. "Ook oudere mensen hebben - zoals bij het griepvaccin - voorrang." Hoe dan ook moet er nog heel wat uitgeklaard worden, want de eerste ladingen vaccins zullen wellicht in kleine hoeveelheden worden geleverd.

Voor er kan gevaccineerd worden, moet er natuurlijk eerst een vaccin zijn. België neemt daarom deel aan de Europese aankoopprocedure voor de COVID-19-vaccins, waarbij de Europese Commissie in naam van de lidstaten onderhandelt met de bedrijven. Er zijn momenteel al drie contracten ondertekend. "We leggen onze eieren in verschillende mandjes", zegt Vandenbroucke daarover. "Als we op verschillende aankoopdossiers van de Europese Commissie intekenen, gaan we genoeg vaccins hebben voor elke Belg."

We zullen de winter moeten doorkomen door heel voorzichtig te zijn

Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid, SP.A

Op die vaccins is het nog even wachten. Er zijn een aantal veelbelovende kandidaten die nog moeten worden goedgekeurd door het Europese geneesmiddelenagentschap. "Ten vroegste begin volgend jaar zullen de eerste vaccins in beperkte hoeveelheid geleverd worden", zegt Vandenbroucke. Een exacte timing kan hij voorlopig niet geven. "We zullen de winter moeten doorkomen door heel voorzichtig te zijn en heel streng te zijn voor onszelf."

Taskforce voor precieze uitrol

Om de uitrol van het vaccinatieprogramma in goede banen te leiden wordt een taskforce "operationalisering COVID-19-vaccinatiestrategie" opgericht. Deze taskforce krijgt de opdracht om alle noodzakelijke acties te bepalen, toe te wijzen en te ondersteunen om de vaccinatiestrategie te realiseren.

Deze taskforce zal bestaan uit wetenschappers, vertegenwoordigers van federale en deelstatelijke overheidsdiensten, crisismanagers, en vertegenwoordigers van beroepsorganisaties en technische werkgroepen. 

In verschillende buurlanden lijken ze al een stuk verder te staan dan het samenstellen van een taskforce. Zo melden Duitse media dat er overal in het land vanaf december al vaccinatiecentra opgericht zouden worden. In de hoofdstad Berlijn alleen al zouden er zes dergelijke centra komen. In Groot-Brittannië is er dan weer al sinds mei een vaccinatie-taskforce.

Meest gelezen