Bib Mol doekt cd-afdeling op: "Tijdperk van de cd's is voorbij"

De bib van Mol stopt met het uitlenen van cd's. Er was nog nauwelijks belangstelling voor. De ruimte die vrijkomt, wordt ingevuld met anderstalige romans en materiaal waarmee je Nederlands kan leren.
 

Van de 7.000 leden van de bibliotheek in Mol zijn er nog maar 70 die cd's ontlenen. Te weinig om daar verder in te investeren. Het gaat niet alleen om geld maar ook om ruimte. "We hebben er lang over nagedacht maar we kampen met een plaatstekort en dan moet je de ruimte optimaal benutten", vertelt bibliothecaris Annemie Bosch. "Boeken om de Nederlandse taal te leren bijvoorbeeld zijn veel nuttiger. We hebben dit jaar nog maar 2.500 cd's uitgeleend. Enkele jaren geleden waren dat er nog gemakkelijk 15.000 per jaar."
 

Veel cd's worden nog niet één keer per jaar uitgeleend

De bib heeft in totaal zo'n 6.000 cd's. Dat betekent dus dat er zijn die nog niet één keer per jaar worden meegenomen. Tegenwoordig gebruiken meer mensen streamingdiensten, zoals Spotify. De bib van Mol hoopt dat ze in het voorjaar, als de coronatoestand het toelaat, een grote verkoop kunnen houden. De cd's die grijsgedraaid zijn, kosten dan 1 euro. De nieuwere exemplaren zullen aan 2 euro worden verkocht. Dvd's blijft de bib van Mol nog wel aanbieden.
 

Meest gelezen