Videospeler inladen...

Britse premier Boris Johnson opnieuw in quarantaine en dat net voor brexit-deadline

Nadat hij in april al enkele dagen op intensieve zorg had doorgebracht met COVID-19, moet de Britse premier Boris Johnson opnieuw in quarantaine. Dit weekend kwam hij in contact met een parlementslid dat later positief testte. De quarantaine komt ongelegen, want Johnson staat voor een cruciale week.

"Het goede nieuws is dat de opsporingsapp van de NHS (de nationale gezondheidsdienst, red.) steeds beter werkt. Het slechte nieuws is dat ik zonet een waarschuwing heb ontvangen." Met die boodschap liet Johnson aan een aantal conservatieve parlementsleden weten dat hij opnieuw in quarantaine moet. 

Vorige donderdag had de Britse premier een vergadering met partijgenoot en parlementslid Lee Anderson. Op een foto die Anderson nadien op Facebook zette, stonden de twee naast elkaar zonder mondmasker. Twee dagen later testte Anderson positief. 

"Ik heb geen symptomen", schreef Johnson op Twitter, "maar regels zijn regels en dus zal ik de volgende twee weken van thuis werken."

Deadline op donderdag

De isolatie van Johnson komt erg ongelegen, want de Britse premier staat voor een cruciale week. Nadat gesprekken over een nieuw handelsakkoord tussen het VK en de EU in Londen de voorbije week alweer weinig hebben opgeleverd, verhuizen de onderhandelaars deze week naar Brussel. 

Een  videoconferentie op donderdag met de 27 Europese staatshoofden en regeringsleiders wordt gezien als een nieuwe deadline. Over anderhalve maand eindigt de overgangsperiode en dreigt er zonder akkoord alsnog een "harde brexit".

Daarbovenop moet Johnson ook beslissingen nemen over de verlenging van de coronamaatregelen. Op dit moment geldt er tot 2 december een algemene lockdown in Engeland, maar Johnson staat onder druk van zijn achterban om die niet te verlengen. Met meer dan 50.000 doden is Groot-Brittannië een van de zwaarst getroffen landen in Europa.

Videospeler inladen...

Kibbelkabinet

De quarantaine van Johnson komt ook intern op een slecht moment. Vrijdagavond verliet zijn belangrijkste adviseur Dominic Cummings met een doos vol kantoorspullen zijn ambtswoning. Het vertrek van Cummings - ook het officieuze brein achter de brexit - was het eindpunt van een week vol geruzie op zijn kabinet. Het zou de verloofde van Johnson, Carrie Symonds, zijn - tevens zijn voormalige communicatieadviseur - die op zijn ontslag zou hebben aangedrongen.

Voorlopig kan Boris Johnson dus niet deelnemen aan de zittingen van het parlement, maar volgens zijn woordvoerder vertoont hij voorlopig geen symptomen en zal hij dus van thuis werken. "Het doet er niet toe dat ik me goed voel - beter dan ooit - of dat ik tsjokvol antistoffen zit omdat ik die rotziekte al gehad heb", besloot Johnson zijn boodschap aan zijn partijgenoten.

Adviseur Dominic Cummings verlaat Downing Street 10

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen