AFP or licensors

Boze EU-lidstaten Hongarije en Polen blokkeren Europese meerjarenbegroting en corona-herstelfonds

Hongarije en Polen blokkeren de opstart van het Europese coronaherstelfonds en de begroting voor de komende zeven jaar. Beide EU-lidstaten voelen zich geviseerd door een afspraak met het Europees Parlement, waardoor landen die zich niet houden aan de Europese regels van vrijheid en gelijkheid, minder geld zullen krijgen uit die Europese begroting.

De Europese leiders sloten afgelopen zomer een akkoord over een coronaherstelfonds van 750 miljard euro. Het fonds moet de Europese economie helpen herstellen van de gevolgen van de coronacrisis. Recent werd ook een deal gesloten met het Europees Parlement over de meerjarenbegroting. Begroting en herstelfonds samen zijn goed voor 1800 miljard euro.  

Bekijk het uitgebreide verslag en de analyse van Willem Van Mullem uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Maar het Europees Parlement wou garanties dat landen geen misbruik zouden maken van dat vele geld, met name uit het begrotingspotje van ruim 1.000 miljard euro. Vorige week verkreeg het parlement dat EU-lidstaten die zich niet houden aan de Europese regels van vrijheid en gelijkheid, minder geld zullen krijgen uit de Europese begroting. 

Hongarije en Polen voelden zich geviseerd, want zij liggen al onder vuur omdat ze volgens de EU de onafhankelijkheid van rechters en media niet respecteren. Tegen beide landen lopen procedures voor inbreuken tegen de rechtstaat.

Bekijk de repo uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Polen en Hongarije blokkeren herstelfonds... dat hen miljarden garandeert

De antimisbruikprocedure kunnen Polen en Hongarije met hun tweetjes niet tegenhouden, maar dat kunnen ze wel met de meerjarenbegroting en met de opstart van het coronaherstelfonds, want daarmee moeten alle 27 lidstaten instemmen. Polen en Hongarije dreigden vorige week al met een veto, dat dreigement hebben ze nu ook uitgevoerd tijdens een vergadering van de ambassadeurs die elk land bij de EU heeft.

De demarche van beide landen is opvallend, want Hongarije krijgt 6,25 miljard uit het coronaherstelfonds, Polen zelfs 23 miljard. Maar de discussie is niet gesloten, ze verhuist naar de bijeenkomst van de ministers van Europese Zaken dinsdag en als daar geen vergelijk gevonden wordt, komt ze op de tafel van de Europese top over de coronacrisis die – in videovorm - gepland is voor donderdag.

Meest gelezen