Directeur woonzorgcentrum in Hamont-Achel: "Met man en macht gewerkt, rapport Amnesty doet pijn"

Een rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International is hard voor de Vlaamse aanpak van corona in de woonzorgcentra. De rechten van bewoners werden geschonden. Die conclusie is erg hard volgens Piet Bormans van woonzorgcentrum Aan de beverdijk in Hamont-Achel. Dat zei hij op Radio 2 Limburg.

Het rapport is de directeur van het woonzorgcentrum in het verkeerde keelgat geschoten. Vooral omdat er de afgelopen weken en maanden keihard is gewerkt om de situatie meester te blijven: “Wij zijn elke dag in de weer geweest om corona buiten onze muren te houden, en dat is tot nu toe ook gelukt. En ik geloof dat de meeste personeelsleden in woonzorgcentra hun uiterste best hebben gedaan om er te zijn voor de bewoners. Dan is het pijnlijk als je zo’n rapport onder ogen krijgt. Het is frustrerend als het altijd gaat over de negatieve uitwassen.”

Het is duidelijk dat de directeur de conclusies van Amnesty niet deelt, toch zeker niet als het over zijn woonzorgcentrum gaat. Volgens Amnesty was er te weinig communicatie mogelijk tussen bewoners en familie in de eerste lockdown. “We hebben gewerkt met een permanentie zodat familie en vrienden van bewoners altijd contact konden opnemen en op de hoogte waren. Als bewoners geen kinderen hebben proberen we actief op zoek te gaan naar andere contacten waar ze iets aan kunnen hebben, oude buren bijvoorbeeld. Op die manier proberen we ervoor te zorgen dat onze bewoners niet in een isolement terechtkomen.”

Handen

De moeilijke situatie in sommige woonzorgcentra had ook te maken met personeelstekort. Maar ook daar herkent directeur Bormans zich niet in het rapport van Amnesty: “Wij konden beroep doen op extra vrijwilligers, waarvan er veel een achtergrond in de zorg hebben. Dat maakt een cruciaal verschil. Daarnaast heeft iedereen keihard gewerkt, met man en macht. Daarom is het zo jammer dat zo’n rapport de klemtoon legt op het negatieve. Op die manier is het voor ons personeel moeilijk om gemotiveerd te blijven. En ik ben ervan overtuigd dat er in 90 procent van de woonzorgcentra uitstekend werk geleverd wordt.”

Toekomst

De woonzorgcentra waren het zwaarst getroffen in de eerste coronagolf, maar er is wel geleerd uit die periode. In woonzorgcentrum Aan de beverdijk deden ze alvast een merkwaardige vaststelling bij de analyse van de sterftecijfers zegt Bormans: “We hebben gelukkig geen coronagevallen gehad, maar door alle maatregelen goed op te volgen hebben we 30% minder overlijdens gehad, omdat ook de andere infectieziektes meer zijn weggebleven. Dat is een belangrijke les voor onze preventiemaatregelen. De fles alcoholgel om handen te ontsmetten zal hier ook na corona zeker blijven staan.”

Meest gelezen