Brecht voert strenge regels in voor vrije tijd: "Eén hobby in vaste bubbel van maximaal 15 mensen"

De gemeente Brecht in de Antwerpse Noorderkempen legt de vrijetijdsbesteding aan banden. Bij de coronabesmettingen liep het aandeel van de jongeren in oktober op tot 40 procent. Daarom vraagt de gemeente nu dat iedereen maar één hobby uitoefent. Daarbij moet men in vaste bubbels van 15 personen blijven, en wordt jongeren onder de 12 ook aangeraden een mondmasker te dragen. De maatregelen gelden tot 31 maart. 

De gemeente Brecht in de Antwerpse Noorderkempen gaat zijn inwoners vragen om niet langer activiteiten bij te wonen van verschillende verenigingen. Aan iedereen wordt gevraagd zich te beperken tot één enkele hobby, in vaste bubbels van maximum 15 personen, en ook kinderen onder de twaalf jaar wordt gevraagd een mondmasker te dragen. 

Die strenge regels blijven gelden tot 31 maart volgend jaar, ook als er op een hoger niveau versoepelingen komen. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Mensen gaan ’s zaterdags voetballen, ’s zondags naar de Chiro en ’s maandags naar een muziekvereniging. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Burgemeester van Brecht Sven Deckers (N-VA)

"Wij hebben een rijkgevuld verenigingsleven in Brecht en het is goed dat onze mensen deelnemen aan verschillende activiteiten van verenigingen" zegt burgemeester Sven Deckers (N-VA). “Maar we hebben vastgesteld dat mensen ’s zaterdags gaan voetballen, ’s zondags naar de Chiro en ’s maandags naar een muziekvereniging. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn, dat verstaan we niet onder de beperking van het aantal contacten.”

Half oktober waren meer dan twee op de vijf van alle besmette personen in Brecht  personen jonger dan 25 jaar. Dat cijfer daalde sindsdien wel, maar de besmettingen verschoven naar de leeftijdsgroep 30 tot 50, en vonden vooral plaats in gezinsverband. De druk op het naburige AZ Sint-Jozef in Malle bleef stijgen. Het ziekenhuis zit nu zowat aan het plafond van het aantal coronapatiënten dat het aankan. En ook de teststrategie staat onder druk in de gemeente Brecht.  

Drank- en eetfestijnen om de clubkas te spijzen kunnen voorlopig ook niet. Maar dat kan wel door online verkopen opgevangen worden.

Meest gelezen