Verbrande bedden in het ziekenhuis van Piatra Neamt.

Zwaargewonde Roemeense arts die patiënten uit brandend ziekenhuis probeerde te redden, wordt in België behandeld

De Roemeense dokter Catalin Denciu, die zwaar verbrand geraakte toen hij patiënten probeerde te redden uit een brand in zijn ziekenhuis in Piatra Neamt, is overgebracht naar het militair hospitaal in Neder-over-Heembeek. Bij de brand kwamen tien coronapatiënten om het leven die op de dienst intensieve zorg lagen.

In het ziekenhuis van Piatra Neamt, in het noordoosten van Roemenië, brak zaterdagavond een brand uit op de dienst intensieve zorg. Daar lagen op dat moment 16 zwaar zieke COVID-19-patiënten.

Toen dokter Catalin Denciu (42) het vuur zag, probeerde hij zijn collega's en de patiënten, van wie er een aantal aan de beademing lagen, te redden. Daarbij geraakte hij zelf zwaar verbrand: volgens Roemeense media heeft hij tweede- en derdegraadsbrandwonden op 40 procent van zijn lichaam. 

Tien patiënten, 7 mannen en 3 vrouwen tussen 67 en 86 jaar oud, overleefden de brand niet. Zes andere coronapatiënten die uit het vuur gered konden worden, zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Iasi.

"Heldhaftig"

Denciu zelf is intussen overgebracht naar ons land voor behandeling in het brandwondencentrum van het militair hospitaal van Neder-over-Heembeek. Roemeens premier Ludovic Orban loofde zijn moed en zelfopoffering en noemde hem "heldhaftig".

De officiële oorzaak van de brand is nog onbekend, maar er wordt onder meer gekeken naar een mogelijke kortsluiting in een medisch toestel. 

De ravage in het ziekenhuis is groot.

Meest gelezen