Rode Kruis roept Leuvense studenten op om ondanks corona toch bloed te doneren

Rode Kruis-Vlaanderen is gestart met zijn traditionele bloedinzameling bij Leuvense studenten. Die campagne heet Bloedserieus en is telkens goed voor meer dan 3500 donaties. Maar door corona en de strenge veiligheidsmaatregelen ziet het Rode Kruis het aantal donoren dalen. "Bij deze dus een oproep om toch te komen. Zo hoeven ziekenhuizen zich hier al geen zorgen over te maken", zegt Nena Testelmans van het Rode Kruis-Vlaanderen.

Maandag en dinsdag zamelt het Rode Kruis bloed in op het Ladeuzeplein in Leuven, woensdag en donderdag gebeurt dat in het Gymnasium in Heverlee. Een traditie, want al 30 jaar lang organiseert Rode Kruis-Vlaanderen met Bloedserieus, een inzamelactie voor en door studenten. Een groot aantal van de 12.000 donaties die zo worden ingezameld, namelijk 3500, komt uit studentenstad Leuven.  

"Voor iemand met leukemie"

Helaas  ziet het Rode Kruis door corona het aantal bloedinzamelingen afnemen. "Overal gelden strenge maatregelen, studenten werken ook veelal van thuis uit. Toch willen we mensen vragen om alsnog te doneren, want we hebben het nodig", zegt Nena Testelmans van het Rode Kruis. 

Sommige studenten doen dat ook. Kato en Margot bijvoorbeeld zijn vanmorgen al bloed komen geven op het Leuvense Ladeuzeplein.  "Het nichtje van mjin beste vriendin heeft leukemie. En ik doe dat eigenlijk voor dat meisje", zegt Kato.  Student Margot heeft niet meteen een specifieke reden: "Ik draag gewoon graag mijn steentje bij. Ik ben nog jong. En veel mensen hebben bloed nodig. Dus waarom niet." 

"Samen voor de ziekenhuizen zorgen"

Het Rode Kruis benadrukt dat de bloedinzameling altijd in een veilige omgeving gebeurt waarbij alle maatregelen strikt worden nageleefd. Helaas lopen de inschrijvingen niet zoals gehoopt en werden op dit moment slechts 40% van de beschikbare bedden gebruikt. “De ziekenhuizen hebben hun handen vol met de behandeling van coronapatiënten. Laten we er samen voor zorgen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de beschikbaarheid van bloedproducten”, zo roept het Rode Kruis studenten toch op om deel te nemen.   

Meest gelezen