Kunstenaar Koen Vanmechelen moet zijn 1.600 kippen ophokken: “Al voor de zevende keer, ik ben erop voorzien”

Kippen en ander pluimvee moeten de komende weken opgehokt worden, vanwege de vogelgriep. Kunstenaar Koen Vanmechelen heeft in Labiomista in Genk een honderdtal kippen en thuis heeft hij er nog eens 1.500 rondlopen. Die worden nu allemaal opgehokt. “Maar ze hebben veel ruimte”, benadrukt Vanmechelen.

“Het is al de zevende keer in mijn carrière als kunstenaar dat ik geconfronteerd word met een ophokplicht”, vertelt kunstenaar Koen Vanmechelen. “Dus ik heb daar een draaiboek door, ik ben er goed op voorbereid.” 

De kippen van Vanmechelen lopen rond in grote ruimtes, ook tijdens het ophokken. “Ik vertel een verhaal dat over het leven gaat, een verhaal dat over duurzaamheid gaat, … en dan denk ik dat ruimte daarbij hoort en geen stal waar 10.000 kippen dicht bij elkaar zitten.”

Kippen in lockdown

“Vandaag zitten we zelf ook allemaal opgehokt, dit komt er nu weer eens bij”, gaat Vanmechelen verder. “We komen veel te dicht bij de natuur, we moeten anders met de natuur gaan. En ook anders omgaan met gedomesticeerde dieren.” 

Meest gelezen