Leerkracht uit Hasselt klaagt aanpak minister Weyts aan: "Kostbare lestijd verloren door te laat te schakelen"

De Hasseltse Bianca Maes, leerkracht in de secundaire school X Plus in Lommel is niet te spreken over de aanpak van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) van de afgelopen weken. Ze is blij dat code oranje nu geldt voor alle scholen, maar dat komt volgens Maes veel te laat: "Weyts is wekenlang vijftig tinten geel blijven uitvinden."

Het is vandaag weer een beetje een eerste schooldag voor leerlingen en leerkrachten van lager en secundair onderwijs, na een verlengde herfstvakantie van twee weken. Code oranje alom, maar dat komt volgens Bianca Maes uit Hasselt te laat. Ze geeft Frans in de tweede en derde graad van de secundaire school X Plus in Lommel. Ook daar starten ze vandaag met een duidelijk plan. "Bij ons wisselen we elke dag van leerlingen. De ene dag komt de tweede graad naar school en de andere dag de derde graad. Ikzelf ben dus elke dag op school", vertelt Maes. "Lessen die door die regeling wegvallen ga ik probéren opvangen met online les te geven. Het is namelijk niet simpel om altijd een vrij lokaal te vinden voor die afstandslessen."

De laatste weken voor de herfstvakantie waren pure chaos. Ik heb zelf ook corona gehad, en ik kon thuis geen les geven omdat de leerlingen met zulke grote groepen in de studie zaten.

Maes begrijpt niet goed waarom de huidige code oranje nu pas geldt in alle scholen. "Er lag eigenlijk een zeer goed draaiboek op tafel. De overgrote meerderheid van de leerkrachten kon zich daar in vinden. De werking van de lagere scholen en de eerste graad secundair werd zo volledig gegarandeerd en de tweede en derde graad zou halftijds thuis les volgen, zoals nu het geval is", vertelt de leerkracht Frans. "Weyts is wekenlang vijftig tinten geel blijven verzinnen om maar niet te hoeven schakelen naar code oranje. De laatste weken voor de herfstvakantie waren daardoor pure chaos. Veel leerkrachten en leerlingen waren ziek of zaten in quarantaine. Ik heb zelf in verplichte quarantaine gezeten, en ik kon thuis geen les geven omdat de leerlingen met zulke grote groepen in de studie zaten. Er is dus heel wat kostbare lestijd verloren gegaan, zeker omdat de herfstvakantie een week verlengd is. Je had ook een volledige week afstandsonderwijs kunnen organiseren."

Toch heeft Maes zin om er weer aan te beginnen vandaag, want het kan allemaal wel degelijk veilig volgens de leerkracht. "Onze klaslokalen hebben heel grote ramen dus we kunnen gelukkig goed ventileren, alhoewel dat deze winter niet evident wordt. Onze klasgroepen zijn ook kleiner dus op dat vlak kunnen we én afstand houden én mondmaskers dragen. Het zou dus moeten lukken, maar we beginnen aan vandaag met een klein hartje."

Meest gelezen