Limburgse zorginstellingen wisselen gegevens uit via glasvezel: "Grote bestanden in hoge resolutie snel bij de arts krijgen" 

De zeven ziekenhuizen en de vier psychiatrische centra die in Limburg aangesloten zijn bij HospiLim, gaan nu ook informatie met elkaar uitwisselen via glasvezel. Op die manier kunnen grotere bestanden snel tussen de verschillende zorginstellingen uitgewisseld worden, bijvoorbeeld als het gaat om beelden met een erg hoge resolutie.

"Momenteel zijn de verschillende ziekenhuizen niet met mekaar verbonden met een glasvezelkabel, en moet er heel veel informatie uitgewisseld worden via het gewone internet", zegt Peter Hermans van HospiLim. "Het leggen van een glasvezelkabel tussen de verschillende ziekenhuizen garandeert de veiligheid van de uitgewisselde informatie, en gaat uiteraard een hele grote impact hebben op de snelheid waarmee gegevens kunnen uitgewisseld worden tussen de verschillende ziekenhuizen."

Glasvezelkabel kan beelden en studies in hoge resolutie zeer snel bij de arts krijgen

In een pilootproject onderzoekt HospiSmart in welke mate het glasvezelnetwerk kan worden ingezet bij de behandeling van MS. Via de glasvezel zouden bijvoorbeeld MRI-beelden kunnen worden uitgewisseld die nodig zijn bij het universitair onderzoek naar de rol van artificiële intelligentie bij deze aandoening. 

In een ander pilootproject wordt het glasvezelnetwerk ingezet om beelden en studies in hoge resolutie zeer snel bij de arts te krijgen, zodat die ze online kan raadplegen. Dat moet een nodeloos nieuw onderzoek voorkomen en tijdswinst opleveren voor patiënten in een acute nood.

Meest gelezen