Liveblog - Al 2 doeltreffende coronavaccins, vaccinoloog: "Dit hadden we niet durven hopen"

Met het coronavaccin van farmabedrijf Moderna zijn er nu al 2 aangekondigd met een doeltreffendheid van 90 procent of meer. Volgens Isabel Leroux van het UZ Gent overtreft dit de verwachtingen. Belgen zullen het in elk geval gratis krijgen, al zal het niet verplicht zijn. Volg hier al het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Isabel Leroux (UZ Gent): "We hadden niet durven te hopen dat coronavaccins zo succesvol zouden zijn"

Dat we intussen 2 toekomstige vaccins tegen het coronavirus hebben met een doeltreffendheid van 90 procent of meer, is boven de verwachtingen. Dat zegt diensthoofd Isabel Leroux van het centrum voor vaccinologie aan het UZ Gent in "De wereld vandaag" op Radio 1 naar aanleiding van het nieuws van farmaceutisch bedrijf Moderna dat het een vaccin heeft dat voor 95 procent effectief is.

"We hebben wel meer doeltreffende vaccins die meer dan 90 procent bescherming bieden", zegt ze. "Hepatitis B is daar een voorbeeld van. Ook het vaccin tegen baarmoederhalskanker is erg succesvol en zo zijn er nog. Het is dus niet uitzonderlijk, maar voor het coronavirus hadden we er niet op durven te hopen. Omdat mensen die een natuurlijk infectie oplopen weinig bescherming op lange termijn opbouwen, had men gevreesd dat het onmogelijk zou zijn om het met een vaccin beter te kunnen doen dan de natuur."

Coronavaccin wordt gratis én vrijwillig

Het toekomstige coronavaccin zal gratis zijn voor alle Belgen, maar wordt niet verplicht. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. De bedoeling is om minstens 70 procent van de bevolking te vaccineren. Wie eerst het vaccin krijgt zal worden bepaald op basis van wetenschappelijke adviezen en een maatschappelijk debat.

"Het is belangrijk dat iedereen zich kan laten vaccineren", zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) aan VRT NWS. "Dat is belangrijk voor onze gezondheid, ons sociaal leven en de economie."

Lees meer in dit bericht:

Vastgoedkantoren beweren dat huisbezoeken kunnen plaatsvinden, kabinet-Verlinden ontkent

Het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) spreekt tegen dat huisbezoeken wel degelijk kunnen plaatsvinden met de huidige coronamaatregelen, zolang een vastgoedmakelaar niet fysiek aanwezig is. Verschillende grote vastgoedkantoren hadden eerder gesteld dat dit kon.

Lees meer in dit artikel:

Gemeente Brecht voert strenge regels in: "Eén hobby in vaste bubbel van maximaal 15 mensen"

De gemeente Brecht in de Antwerpse Noorderkempen legt de vrijetijdsbesteding aan banden. Bij de coronabesmettingen liep het aandeel van de jongeren in oktober op tot 40 procent. Daarom vraagt de gemeente nu dat iedereen maar één hobby uitoefent. Daarbij moet men in vaste bubbels van 15 personen blijven, en wordt jongeren onder de 12 ook aangeraden een mondmasker te dragen. De maatregelen gelden tot 31 maart. 

Lees meer in dit artikel:

Biostatisticus Niel Hens blijft rustig bij heropening scholen: "De coronacurve zal normaal blijven dalen"

De kans dat de (gedeeltelijke) heropening van de scholen een opflakkering van het coronavirus veroorzaakt, is klein. Dat zegt biostatisticus Niel Hens in "De afspraak". Over de heropening van cafés en restaurants is hij minder positief. Die verwacht hij dit jaar niet meer.

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Biostatisticus Niel Hens over doeltreffende coronavaccins: "Er zijn verschillende vormen van effectiviteit"

Hoewel nu al 2 farmabedrijven hebben bekendgemaakt dat ze een vaccin hebben dat 90 procent of meer doeltreffend is tegen het coronavirus, blijft het momenteel nog onduidelijk wat dit voor de vaccinatiestrategie zal betekenen. Dat zegt biostatisticus Niel Hens in "De afspraak" op Canvas.

"We zijn bezig met de voorbereidende stappen", zegt hij. "We zetten modellen klaar om zo efficiënt mogelijk alle scenario's te berekenen om dan te kijken wat de meest doeltreffende manier is om het vaccin te verdelen. Dat hangt af van de eigenschappen van het vaccin."

"Er zijn verschillende vormen van effectiviteit. Een vaccin kan werkzaam zijn tegen vatbaarheid, tegen ziekte of tegen infectiviteit, dus dat je de ziekte minder snel doorgeeft als je ze krijgt. Het is dus niet zomaar 1 getal dat van belang is. Als het vaccin beschermt tegen vatbaarheid, dan wil je de kwetsbaarste mensen beschermen. Als het hen toch niet zo goed zou beschermen, dan moeten we het misschien eerst aan jongeren geven zodat het virus niet meer wordt doorgegeven."

"Er is een logische volgorde van vaccinatie, wat vroeger ook al is gedaan: eerst kwetsbare mensen en gezondheidswerkers, daarna kijken wat de andere mogelijkheden zijn. Voor die afweging hebben we een gezondheidseconomie. We gaan niet genoeg vaccins hebben om meteen iedereen te vaccineren. Ook het contactgedrag zal allicht veranderen. Eens het vaccin er is, zullen mensen meer vrijheid willen hebben. Daarmee gaan we ook rekening moeten houden."

Bekijk hier het bewuste fragment uit het gesprek met Niel Hens in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Naiké Costa (woonzorgcentrum Sint-Jozef in Assenede): "In de eerste golf liepen we achter de feiten aan"

"Ik denk vaak terug aan de chaos en de moeilijke periode die we hebben meegemaakt", zegt directeur Naiké Costa van het woonzorgcentrum Sint-Jozef in Assenede vanavond in "Terzake" naar aanleiding van het rapport van Amnesty International over schrijnende situaties in sommige Vlaamse woonzorgcentra tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar. Voor dat rapport stond Costa Amnesty International ook zelf te woord.

"Met onze medewerkers hebben we toen keihard gewerkt om de situatie onder controle te krijgen. We hadden vaak het gevoel dat de achter de feiten aan liepen. We wisten niet wie wel en niet was besmet. Het was moeilijk om gericht te werken en ervoor te zorgen dat medewerkers en bewoners niet verder besmet geraakten."

"Ik denk wel dat het nu anders is. We weten veel meer, de beschermingsmaterialen zijn er, we weten hoe we ze kunnen en moeten gebruiken, de richtlijnen en de draaiboeken zijn er. Er is nu ook een teststrategie dus we hebben wel een aantal dingen die we nu méér hebben dan in de eerste golf."

Nog een verschil met de eerste golf is dat (beperkt) bezoek nu wél mogelijk blijft. "Dat was in de eerste golf moeilijk te organiseren. We waren zwaar getroffen, veel bewoners waren zek. Op dat moment was het bijna onmogelijk om fysiek bezoek toe te laten. Zodra het kon en mocht hebben we het wel weer gedaan. Voor ons is bezoekrecht echt een stokpaardje."

Bekijk hier het gesprek met Naiké Costa in "Terzake":

Videospeler inladen...

WHO noemt resultaten Moderna-vaccin “bemoedigend” maar heeft nog heel wat vragen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt het nieuws over het coronavaccin van Moderna “bemoedigend”. Eerder vandaag had het Amerikaanse biotechbedrijf bekendgemaakt dat zijn vaccin in een uitgebreide studie bij 30.000 proefpersonen 94,5 procent doeltreffend blijkt te zijn.

De hoofdwetenschapper van het WHO, Soumya Swaminathan, wijst erop dat het momenteel nog niet duidelijk is of het vaccin mogelijk bijwerkingen heeft. Daarvoor moeten de deelnemers aan de studie nog 2 maanden geobserveerd worden. Volgens Swaminathan zijn er ook nog andere vragen die op een antwoord wachten. Hoe lang biedt het vaccin bescherming tegen het coronavirus? In welke mate voorkomt het ernstige gevallen van COVID-19? En welk effect heeft het op ouderen? Die vragen gelden volgens Swaminathan trouwens ook voor het vaccin van concurrent Pfizer, dat net als Moderna een doeltreffendheid van meer dan 90 procent claimt. 

Hoe dan ook verwacht de hoofdwetenschapper van het WHO dat er in de eerste helft van volgend jaar nog maar een heel beperkt aantal vaccindosissen beschikbaar zullen zijn. 

VRT komt cultuursector tegemoet: elke dag kwartier theater, muziek of dans op Canvas vanaf vanavond

Vanaf vanavond krijgt Vlaams artistiek talent elke weekdag een kwartier uitzendtijd op Canvas. Dat meldt de VRT in een persbericht. De openbare omroep wil met "De Toots sessies" de zwaar getroffen cultuursector tegemoet komen. "We geven artiesten een dagelijks podium in een van de meest unieke studio’s van het land", zegt Olivier Goris manager Eén en Canvas. De optredens worden ook herhaald op Eén en zijn ook online te bekijken op VRT NU.

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Wie is de "typische" coronapatiënt dit in het ziekenhuis terecht komt?

Wie is de "typische) coronapatiënt die in het ziekenhuis terecht komt? Net als in de eerste golf is dit het doorsneeprofiel: een man van 70, met één of meer andere ziektes. Al komen er deze keer minder mensen uit de woonzorgcentra in het ziekenhuis terecht - minder bewoners, maar ook minder personeel:

Videospeler inladen...

Plaatsbezoeken voor wie een huis wil kopen of huren, mag het nu of niet?

Wie een huis wil kopen of huren, mag dat nu -door de coronamaatregelen- niet met een vastgoedmakelaar gaan bekijken, maar zulke plaatsbezoeken gebeuren toch. Dat blijkt uit een steekproef door onze redactie. De grote spelers op de immomarkt zeggen dat het kan zonder de regels te overtreden:

Videospeler inladen...

Viroloog Johan Neyts: "Hoopgevend nieuws, stapje per stapje zullen we dichter bij ons normaal leven komen"

Viroloog Johan Neyts is hoopgevend, nu opnieuw een doeltreffend coronavaccin is aangekondigd. "Stapje per stapje kunnen we zo dichter bij ons normaal leven komen", zegt hij in "Het Journaal". "Of we volgend jaar daar al meteen zullen zijn, durf ik niet zeggen, maar dit is erg hoopgevend."

Bekijk hier het gesprek met Johan Neyts in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Druk op contacttracers neemt af nu aantal positieve testen daalt

Tussen 6 en 12 november hebben ongeveer 1.200 contacttracers 78.000 keer gebeld om besmette patiënten of hoogrisicocontacten te bereiken. Een week eerder waren dat nog bijna 115.000 telefoons. Per dag worden gemiddeld 8.210 personen gebeld. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid. Nu het aantal positieve testen daalt, neemt ook de druk op de contacttracers stilaan af. 

Brusselse ziekenhuizen voelen nog grote druk op dienst intensieve zorgen

De opnamecijfers in het UZ Brussel en het netwerk van Iris Ziekenhuizen zijn in de afgelopen week gestagneerd. Een plateau is bereikt, maar bij beide zorginstellingen is te horen dat de druk op de afdeling intensieve zorgen groot blijft. Bovendien zijn er heel wat sterfgevallen.

"De cijfers zijn aan het stagneren, maar de druk op intensieve zorgen blijft heel hoog. We mogen ook niet vergeten dat er veel overlijdens zijn", benadrukt Karolien De Prez, woordvoerster UZ Brussel aan Belga. "Sinds 1 november hebben we 36 overlijdens gehad. Dat zorgt ook voor ruimte en minder patiënten, maar deze patiënten zijn wel overleden. En dat is een belangrijke nuancering."

"Het verplegend personeel is uitgeput door de permanente druk specifieke zorg voor Covid-19-patiënten en door de emotionele belasting die gepaard gaat met het lijden en de hoge mortaliteit die door dit virus wordt veroorzaakt", verduidelijkt Etienne Wéry, afgevaardigd bestuurder van de Iris Ziekenhuizen aan Belga. "Bovendien zal het weken na de piek van de tweede golf duren om terug te keren naar een min of meer normale werking", zegt hij.

Photo News

Wall Street hoger geopend na nieuws coronavaccin Moderna

De aandelenbeurzen in New York zijn met winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers op Wall Street waren goedgeluimd door positief vaccinnieuws van farmaceut Moderna. Een coronavaccin van Moderna is volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 94,5 procent doeltreffend bij het voorkomen van een besmetting. Dat wordt op de financiële markten als zeer hoopgevend nieuws beschouwd voor bedrijven die erg veel schade ondervinden van de coronacrisis. Het aandeel Moderna kreeg er bijna 12 procent bij.

Jessa Ziekenhuis Hasselt: "Weefselonderzoek bij autopsie levert waardevolle informatie op over COVID-19"

Het weefselonderzoek bij een minimale autopsie blijkt waardevolle informatie op te leveren over COVID-19. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Bij ruim 80 procent van de lichamen die zijn onderzocht, is nieuwe informatie gevonden.

Lees meer in dit bericht:

Meest gelezen